2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

A BP-t kilóra felvásárolja az orosz tőke?

BPA BP megkezdi a részvények aktív eladását. A különálló (orosz tulajdonú) TNK-BP orosz társaság javaslatot kapott arra, hogy vásárolja meg a venezuelai aktívumokat. Adott esetben a BP részesedéséről van szó három venezuelai projektben. A szakértők már korábban is jelezték, hogy a BP ad el aktívumokat. Más lehetősége a Mexikói-öbölben történt fúrótorony-katasztrófa okozta pénzügyi nehézségek orvoslására nincsen.

A legutóbbi adatok szerint   a katasztrófa következményeinek elhárítása 30 milliárd dollárt is felemészthet. 7 milliót már sikerült megszerezni, miután adtak el kitermelői részvényeket az Egyesült Államokban, Kanadában és Egyiptomban. A BP venezuelai  aktívumainak értéke egy milliárd dollár. Ugyanakkor Alekszandr Nazarov, a Metropol társaság analitikusa úgy látja, ez nem a legjövedelmezőbb variáció.

 

„  – A BP számára  az eladás legfőbb célja, hogy maximális mennyiségű pénzhez jusson a Mexikói-öbölben történt platform-baleset következményeinek felszámolásához.  A TNK-BP ebből a szempontból nem a legjobb vásárló. Hiszen a TNK-BP ,mint a BP leányvállalata, számíthat az aktívumok megvásárlásakor bizonyos engedményekre. Másrészt így a BP gyakorlatilag a fele összeget, amiért megveszi a TNK-BP ezeket az aktívumokat, saját zsebéből fizeti ki.”

Ugyanakkor mindez emeli a TNK-BP imidzsét. Egészében véve az orosz olajtársaságnak fontos, hogy megerősítsék a nemzetközi piacon saját pozícióit – mondja Szergej Agibalov, az Energetikai és Pénzügyi Intézet szakértője.

„ – Nagyon fontos, hiszen ma igen korlátozottan van jelen külföldön. Az oroszországi társaságoknak a nagy nemzetközi kőolajstruktúrák példáját kell követniük, akiknek tucatnyi projektjeik vannak világszerte. Ezt csak üdvözölni lehet.”

Éppen Venezuelában vannak a TNK-BP egyedüli külföldi aktívumai. A társaság a jövőben a BP más aktívumainak megvásárlását is fontolóra veheti, elsősorban  Közép-Ázsia és a Kaszpi-medence országairól lehet szól. A TNK-BP nem tartja kizártnak a kőolaj-feldolgozók vásárlását sem a közép- és kelet- európai országokban.

Nem kevéssé fontos az a tény, hogy a British Petroleumtól eltérően a TNK-BP helyzetes sokkal jobb, ezt mutatja jövedelme is. Így jók a lehetőségek az új lelőhelyek felvásárlására és fejlesztésére a világ  különböző körzeteiben.

Forrás: www.tnk-bp.ru

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...