2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

A Bloomberg szerint hatalmas lesz Moszkva profitja az energiaexportból – Oroszország nyerte a szankcióháborút?

Oroszországnak a becslések szerint 321 milliárd dolláros energiaexport bevétele lesz 2022-ben, ami több mint egyharmados növekedést jelent a tavalyi évhez képest – derül ki a Bloomberg pénteken közzétett elemzéséből.

“Az orosz folyó fizetési mérlegtöbblet egyetlen legnagyobb hajtóereje továbbra is szilárdnak tűnik” – idézte a Bloomberg a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IFF) közgazdászainak megállapítását.

“A jelenlegi szankciók mellett a jelentős valuta beáramlása folytatódni látszik Oroszországba”.

Az IFF elemzői kiemelték, hogy az EU, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok esetleges energiaembargója elkerülhetetlenül a termelés több mint 20%-os csökkenéséhez vezetne, és az áringadozásoktól függően akár 300 milliárd dollárnyi exportbevételbe is kerülhetne Oroszországnak. Az ország emellett rekordméretű folyó fizetési mérlegtöbbletet fog elérni, amely a szakértők szerint akár 240 milliárd dollárt is elérheti.

Oroszország a világ legnagyobb földgázexportőre és harmadik legnagyobb olajexportőre. Néhány ország, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, az ukrajnai konfliktus miatti szankciók részeként tilalmat rendelt el az orosz energia behozatalára. Az EU azonban elutasította ezt és az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával ellentétben továbbra is vásárol orosz kőolajat és földgázt.

A nyersolaj világpiaci ára idén eddig több mint 30%-kal emelkedett, és az árak hordónként 100 dollár fölé emelkedtek, mivel a jelentős globális kereslet idején az oroszországi ellátási hiány miatt aggódtak. A gázárak szintén többéves csúcsra emelkedtek.

Márciusban Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország a barátságtalan országoktól, amelyek szankciókat vezettek be ellene, kizárólag rubel elszámolással fizethetnek az orosz földgázért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...