2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

A Barátság-kőolajvezeték elleni ukrán dróntámadást hiúsított meg az orosz légvédelem

Ukrán drónok megpróbálták megtámadni a Barátság-kőolajvezetéket, amely orosz kőolajat szállít több európai országba – közölte Alekszandr Bogomaz, a Brjanszki terület kormányzója. Hozzátette, hogy a támadást az orosz légvédelem meghiúsította.

Bogomaz szombaton Telegram-csatornáján azt írta: “Tegnap este az orosz fegyveres erők légvédelmi egységei… visszaverték az ukrán hadsereg támadását a ‘Barátság’ olajszivattyúállomás ellen”. A tisztviselő szerint összesen három UAV-t sikerült leszedni.

A múlt hónapban a Washington Post a Pentagon kiszivárgott dokumentumaira hivatkozva azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még februárban azt javasolta Julija Szviridenko miniszterelnök-helyettesnek, hogy Kijevnek “egyszerűen fel kellene robbantania a Barátság-kőolajvezetéket”, amely Magyarországra és más államokba szállít olajat.

A jelentés szerint Zelenszkij egyik céljának Orbán Viktor [magyar miniszterelnök] iparának tönkretételét nevezte.

Míg Zelenszkij “fantáziálásként” utasította el a vádakat, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter néhány nappal később azzal vádolta meg Kijevet, hogy “gyakorlatilag Magyarország szuverenitását támadja” azzal, hogy Magyarország energiaellátásának biztonságát akarja aláásni.

Nagyjából ugyanebben az időben a brjanszki területen lévő Barátság-kőolajvezeték egyik szivattyúállomását az ukrán erők lőtték, aminek következtében három, mindhárom üres üzemanyagtároló tartály megrongálódott.

Márciusban a vezeték üzemeltetője, a Transznyefty arról számolt be, hogy több drón robbanóanyagot dobott le egy olajszivattyúállomás közelében. Ezt megelőzően is többször előfordult lövöldözés.

A Drzsba (Barátság) vezeték a világ egyik legnagyobb olajszállító hálózata, amely mintegy 4000 kilométer hosszú, és Oroszországból Ukrajnába, Belaruszba, Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába, Csehországba, Ausztriába és Németországba szállít olajat.

Az Ukrajnával szomszédos Brjanszki terület többször is célpontja volt a határokon átnyúló csapásoknak.

Márciusban egy ukrán neonáci egység hajtott végre betörést a régióban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó