2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva
Array

700 halott a kínai természeti katasztrófa következménye

...Már több mint hétszáz holttestet találtak meg az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartomány Csoucsü (Zhouqu) megyéjében, ahol vasárnap magas hegyek tövében épült falvakat rombolt le az eső miatt lezúdult föld, szikla és sár – jelentette kedden a helyszínről a kínai média. A legfrissebb tájékoztatás szerint a megtalált holttestek száma a hétfőn közölteknek több mint a duplájára, 702-re emelkedett. Még mindig ezernél többen vannak az eltűntek listáján. Hétezer katona folytatja a kutatást és mentést napi 24 órában, és bár egyre kevesebb az esély arra, hogy túlélőket találjanak, egyes jelekből arra következtetnek, hogy még mindig vannak betemetett emberek, akik segítségre várnak.

 

Eddig összesen 1243 embert sikerült a romok alól kimenteni, 42-nek súlyosak a sérülései. Kedd délben több mint ötven óra után szecsuani (Sichuan) mentők szabadítottak ki egy 52 éves tibeti férfit; az orvosok szerint a pulzusa és a légzése rendben van, de a beszédhez gyenge volt.

Minisztériumi tájékoztatás szerint már huszonegy egészségügyi csoportot küldtek a helyszínre több mint 360 dolgozóval, köztük orvosokkal, akik a helyszíni műtétekre is felkészültek. Az ő dolguk lesz a kezelés, valamint az ételek és az általános higiéné ellenőrzése mellett az is, hogy a holttestek temetés előtti tárolását felügyeljék.

Huj Liang-jü (Hui Liangyu) miniszterelnök-helyettes, aki a helyszínen tartózkodik, arra sürgette a mentésben részt vevőket, hogy még a jelképes 72 órán belül fokozzák erőfeszítéseiket, és tegyenek meg mindent az életek megmentéséért. Ugyancsak elhangzott: gondoskodni kell arról, hogy a térség gyerekei ősszel meg tudják kezdeni a tanulást.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárának, Hu Csin-taónak (Hu Jintao) az elnökletével  kedden ülésezett a legfelsőbb pártvezetés, és közleményében a helyi hatóságokat erőfeszítéseik megkétszerezésére szólítja fel, kiemelve a túlélők utáni kutatást, a völgyben kialakult tó vizének elvezetését és a terület megszabadítását a sártól, iszaptól.

Ki kell küszöbölni a másodlagos geológiai kockázatok veszélyét, a lakosságot biztonságba kell helyezni, s az embereket fedél alá kell juttatni, el kell őket látni megfelelő élelemmel, ivóvízzel és egészségügyi szolgáltatással – áll egyebek mellett a politikai bizottság állandó bizottsága által kiadott közleményben. A dokumentum még külön felhívja a párttagokat arra, hogy járjanak élen a társadalmi stabilitás biztosításában.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...