2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

67 éve volt a Sztálingradnál vívott, véres szovjet diadal

SztálingrádOroszországban megemlékeznek a szovjet csaptok sztálingrádi győzelméről. Ez a csata 67 évvel ezelőtt, 1943. február 2-án a német fasiszta hódítók teljes vereségével végződött. A történészek értékelése szerint a 200 napon át tartó csata volt a II. világháború leghosszabb és legküzdelmesebb  ütközete. Sztálingrád felszabadítása fordulatot hozott a háború menetében.  A fasiszták veresége közel 1,5 millió fő volt a halottakat, a sebesülteket és a foglyokat összesítve. A megemlékezés kapcsán országszerte veterántalálkozókat tartanak.

A Sztálingrádi csata a második világháború éveiben a világtörténelembe mint a legnagyobb ütközet került be, amelyben példátlanul sok ember és haditechnika vett részt. Február 2-án 67 évvel azelőtt a Volga partjain dőlt el a világ sorsa – még ha ez esetleg fellengzősen is hangzik. A 200 napot és éjszakát tartó csata a Szovjet Hadsereg győzelmével végződött a fasiszta bitorlók fölött. A szovjet hadsereg egyszerre öt hadsereget vert szét: két németet, két románt és egy olaszt. Paulus tábornok, a Wehrmacht 6. hadseregének parancsnoka fogságba került.

 Csak pokolnak nevezték azokat a rettenetes napokat a túlélő tanúk. Mindkét részről a csatában több mint 2 millió ember vett részt, 2-2 ezer tank és repülőgép, mintegy 26 ezer ágyú. 1942. július 17-én, Sztálingrád védelmének első napján nehéz volt előrelátni, ki lesz a győztes. Túl hatalmas volt az ellenség hadereje – a csata első hónapjaiban sokszorosan meghaladta létszámában a szovjet katonaságot. De a város védői készek voltak a végsőkig kitartani. „A Volga mögött nincs számunkra föld” – mondták a harcosok.
A fasiszták bombázásai romba döntötték a várost. Azután utcai harcok kezdődtek, nem kevésbé súlyosak és gyötrőek. A harcok a földön és a levegőben is folytak – emlékszik vissza Pjotr Bazanov, a Szovjetunió Hőse. Akkor, 1942-ben, ő még egészen ifjú, 19 éves pilóta volt. Mai napig emlékszik első berepülésére:
December 5-án lőttem le az első repülőgépet. Ez Junkers szállítórepülőgép volt. Felszálltam az ügyeletes kötelékből, és éppen csak behúztam a kerekeket, amikor a gépem célpont lett, én leadtam egy sortüzet és felszálltam a felhők közé. Szörnyű ma minderre visszaemlékezni. A németek igyekeztek kitörni a Volgához, egyidejűleg 300-400 gép volt az égben. De mi nem engedtük őket, és légi csatákat folytattunk. Rettenetes veszteségeink voltak. De mindannyian azt mondtuk magunknak: „Mi fogunk győzni!”
A Volga természetes akadály volt az ellenség útján, de télen nem kevés problémát okozott a szovjet katonáknak. Sztálingrád sebesült védőit hihetetlenül nehéz volt átszállítani a másik parton levő hadikórházakba. A folyó gyengén fagyott be, a közepén a jég annyira törékeny volt, hogy csak a fiatal lányok – az egészségügyi nővérek tudtak átmenni rajta…

A Volgai csata bebizonyította az egész világnak, hogy a fasisztákkal fel lehet venni a harcot, le lehet győzni őket. A Szovjet Hadsereg sztálingrádi győzelme után a szövetségesek elhatározták, hogy megnyitják a második frontot.

Párizsban a háború után teret neveztek el Sztálingrádról. VI. György angol király kardot kovácsoltatott, és a város lakosainak adta át a díszkardot kitartásuk iránti tisztelete jeléül.

A Sztálingrád – ma Volgográd – központjában levő Mamajev kurgánért folytak a legádázabb harcok. Azután az jutott osztályrészéül, hogy a világ legnagyobb tömegsírja lett. Február 2-án minden évben az emlékműnél összegyűlnek azok a kevés szerencsések, akik túlélték a véres csatát, és megérték napjainkat is. Odamennek, hogy adózzanak a hazáért életüket áldozó bajtársaik emlékének.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...