2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

60 százalékkal emelkedett idén az orosz gázszállítás Kínába

A Kínába irányuló orosz gázszállítások csaknem 60 százalékkal emelkedtek 2022 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest – közölte vasárnap a Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat.

A szállítások a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül történnek a Gazprom és a China National Petroleum Corporation (CNPC) közötti szerződés részeként – közölte a vállalat.

Amikor Oroszország február végén katonai műveletet indított Ukrajnában, Peking a washingtoni fenyegetések ellenére sem volt hajlandó elítélni Moszkvát és nem csatlakozott a nemzetközi szankciókhoz sem.

Az Oroszország és a Nyugat közötti energetikai patthelyzet miatt az év eleje óta 26,9 százalékkal csökkentek a gázszállítások a volt Szovjetunió területén kívüli országokba. Az elmúlt négy hónapban összesen 50,1 milliárd köbmétert szállítottak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a “barátságtalan országok“, köztük az EU, március 31-től rubelben fizessenek az orosz gázért.

Az intézkedést azt követően fogadták el, hogy az ukrajnai konfliktus közepette példátlan szankciókat vezettek be Moszkva ellen.

Az EU kezdetben elutasította Moszkva új szabályait, “zsarolásnak” nevezve azokat, de az Európai Bizottság nemrégiben azt mondta, hogy létezik mód arra, hogy az orosz gázért rubelben fizessenek a szankciók megsértése nélkül.

Néhány tagállam azonban továbbra sem volt hajlandó a rubelelszámolásra, ami miatt a Gazprom április végén leállította a gázszállításokat Lengyelországba és Bulgáriába.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...