2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Hadgyakorlatot tart a kínai hadsereg Tajvan körül

A kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatot jelentett be a Tajvani-szorosban. A hadgyakorlatok mindössze egy nappal azután kezdődtek, hogy Cai Ing-wen tajvani vezető visszatért az Egyesült Államokból, ahol találkozott Kevin McCarthy képviselőházi elnökkel és más törvényhozókkal.

Az Egyesült éles kard elnevezésű hadgyakorlatok “komoly figyelmeztetés a tajvani függetlenségi szeparatista erők és a külső erők összejátszása és provokációja számára” – áll a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg közleményében.

Az első napon a kínai erők Tajvan bekerítését gyakorolták a tenger, a levegő és a kommunikáció ellenőrzésének átvételével – jelentette a CCTV televízió. Olyan elnyomó helyzetet teremtettek, amelyben a szigetet minden oldalról körülvették – tette hozzá a közlemény.

A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy szombaton 42 kínai repülőgépet és nyolc hajót észleltek a sziget körül. A minisztérium szerint ezek közül 29 repülőgép átlépte a középvonalat, a Tajvan és a szárazföld közötti nem hivatalos határt, mivel “kényszerítést kíséreltek meg”.

Peking Cai amerikai útját “ürügyként használta fel arra, hogy hadgyakorlatokat tartson, ami súlyosan károsította a regionális békét, stabilitást és biztonságot” – állította Tajpej.

A McCarthyval szerdán Kaliforniában folytatott megbeszélések voltak a tajvani elnök második találkozója az amerikai képviselőház elnökével kevesebb mint egy éven belül. Nancy Pelosi tavaly augusztusi tajpeji látogatása komoly feszültséget okozott Peking és Washington között, és Kína az eddigi legnagyobb hadgyakorlatot rendezte a Tajvani-szorosban.

Kína Tajvant saját területének tekinti. A sziget, amely 1949 óta önigazgatással rendelkezik, hivatalosan soha nem nyilvánította ki függetlenségét Pekingtől.

Peking határozottan ellenzi Tajpej kapcsolatait Washingtonnal. Hivatalosan az Egyesült Államok elkötelezett az Egy Kína-politika mellett, amely kitart Peking azon álláspontja mellett, hogy Tajvan a kínai terület szerves része. Washington azonban fegyvereket és katonai felszereléseket is eladott a szigetnek, és ígéretet tett arra, hogy a szárazföldről érkező támadás esetén katonailag megvédi Tajvant.

A kínai külügyminisztérium szerdán arra figyelmeztetett, hogy a tajvani kérdés “az első vörös vonal, amelyet nem szabad átlépni a Kína-USA kapcsolatokban”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó