2022, október 4.
10.8 C
Budapest
10.6 C
Moszkva

Bloomberg: a szankciók ellenére duplájára nőtt Oroszország olajexport-bevétele

Oroszország olajexport-bevételei mintegy 50 százalékkal emelkedtek meg 2022 eleje óta – írja a Bloomberg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adataira hivatkozva.

Az ügynökség havi piaci jelentése szerint Moszkva idén havonta mintegy 20 milliárd dollárt keresett a nyersolaj és az olajjal kapcsolatos termékek értékesítéséből.

A bevétel növekedése annak ellenére következett be, hogy Oroszország ellen az ukrajnai katonai művelete miatt példátlan nyugati szankciókat vezettek be. A szankciók részeként az Egyesült Államok betiltotta az összes orosz kőolajimportot, az EU és az Egyesült Királyság bejelentette, hogy az év végéig leállítja az orosz nyersolaj vásárlását, és olyan nemzetközi olajipari óriások, mint a Shell és a TotalEnergies megfogadták, hogy nem vásárolnak többé kőolajat az országból.

Az IEA szerint azonban az orosz szállítások tovább növekedtek – márciushoz képest mintegy 620 ezer hordóval naponta, 8,1 millióra emelkedett áprilisban, és ezzel visszatért az ukrán válság és az azt követő szankciók előtti átlaghoz. A megnövekedett kereslet miatt több szállítmányt irányítottak Ázsia felé, Kína és India olyan készletekre tartott igényt, amelyeket korábban máshová szántak az energiaügynökség szerint. Emellett az EU, álláspontja ellenére, mindeddig az orosz üzemanyag legnagyobb piaca maradt: áprilisban az ország olajexportjának 43%-a az EU-ba irányult – közölte az IEA.

Az ügynökség szerint az orosz nyersolajjal kapcsolatos bizonytalanság miatt már amúgy is feszült globális energiapiacok további “szembe széllel” találkozhatnak a kínai kereslet fellendülése miatt, az orosz olajra vonatkozó európai embargó és a Covid-19 zárlatok feloldásával. Az ügynökség becslése szerint a globális kínálat, amely már a múlt hónapban is napi mintegy 1 millió hordóval csökkent, az év második felében ennek háromszorosával csökkenhet tovább.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...