2023, március 21.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Bloomberg: a szankciók ellenére duplájára nőtt Oroszország olajexport-bevétele

Oroszország olajexport-bevételei mintegy 50 százalékkal emelkedtek meg 2022 eleje óta – írja a Bloomberg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adataira hivatkozva.

Az ügynökség havi piaci jelentése szerint Moszkva idén havonta mintegy 20 milliárd dollárt keresett a nyersolaj és az olajjal kapcsolatos termékek értékesítéséből.

A bevétel növekedése annak ellenére következett be, hogy Oroszország ellen az ukrajnai katonai művelete miatt példátlan nyugati szankciókat vezettek be. A szankciók részeként az Egyesült Államok betiltotta az összes orosz kőolajimportot, az EU és az Egyesült Királyság bejelentette, hogy az év végéig leállítja az orosz nyersolaj vásárlását, és olyan nemzetközi olajipari óriások, mint a Shell és a TotalEnergies megfogadták, hogy nem vásárolnak többé kőolajat az országból.

Az IEA szerint azonban az orosz szállítások tovább növekedtek – márciushoz képest mintegy 620 ezer hordóval naponta, 8,1 millióra emelkedett áprilisban, és ezzel visszatért az ukrán válság és az azt követő szankciók előtti átlaghoz. A megnövekedett kereslet miatt több szállítmányt irányítottak Ázsia felé, Kína és India olyan készletekre tartott igényt, amelyeket korábban máshová szántak az energiaügynökség szerint. Emellett az EU, álláspontja ellenére, mindeddig az orosz üzemanyag legnagyobb piaca maradt: áprilisban az ország olajexportjának 43%-a az EU-ba irányult – közölte az IEA.

Az ügynökség szerint az orosz nyersolajjal kapcsolatos bizonytalanság miatt már amúgy is feszült globális energiapiacok további “szembe széllel” találkozhatnak a kínai kereslet fellendülése miatt, az orosz olajra vonatkozó európai embargó és a Covid-19 zárlatok feloldásával. Az ügynökség becslése szerint a globális kínálat, amely már a múlt hónapban is napi mintegy 1 millió hordóval csökkent, az év második felében ennek háromszorosával csökkenhet tovább.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó