2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Telefonon tárgyalt egymással Putyin és Biden

Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök washingtoni idő szerint 15:35-kor (moszkvai idő szerint 23:35-kor) kezdte meg telefonbeszélgetését – közölte csütörtökön újságírókkal a Fehér Ház képviselője.

“A Biden elnök és Putyin elnök közötti telefonbeszélgetés keleti idő szerint 13:35-kor kezdődött” – mondta a képviselő.

A Biden elnök és Putyin elnök közötti megbeszélés keleti idő szerint 16:25-kor (moszkvai idő szerint pénteken 00:25-kor) ért véget – közölte a Fehér Ház sajtószolgálata.

Biden jelenleg a Delaware állambeli Wilmingtonban lévő otthonában tartózkodik, ahol a hétvégéket tölti.

Korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASzSz hírügynökségnek azt mondta, hogy a két államfő tárgyalása időben megkezdődött és azok zárt ajtók mögött zajlottak.

Ez a második beszélgetés az elnökök között az elmúlt hónapban. December 7-én Putyin és Biden két órán keresztül tárgyalt videokapcsolaton keresztül. A felek az Ukrajna körüli helyzetre összpontosítottak, érintették a kétoldalú kapcsolatokat, a kiberbiztonságot és az iráni atomalkut.

A megbeszéléseket Putyin kezdeményezte. Peszkov szerint a vezetők azt tervezték, hogy folytatják a korábbi megbeszéléseken és a 2022 januárjára tervezett tárgyalásokon napirenden lévő kérdések megvitatását. Emily Horne, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője és sajtófőnöke közölte, hogy Biden számos témát tervezett megvitatni Putyinnal, köztük az Oroszországgal való közelgő diplomáciai kapcsolatfelvételt.

Január 10-én Genfben tervezik az Oroszország és az Egyesült Államok közötti tárgyalásokat. Továbbá január 12-én a NATO-Oroszország Tanács ülésére kerül sor, míg január 13-án az orosz és az EBESZ képviselői közötti megbeszélést tartanak. December 17-én az orosz külügyminisztérium nyilvánosságra hozta az USA és a NATO részéről a biztonsági garanciákról szóló megállapodás-tervezeteket. Ezeket december 15-én adták át Karen Donfried európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai helyettes államtitkárnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó