Olajat szállított Kínába a sarkvidéki tengeri útvonalon a Gazprom Neft

Olajat szállított Kínába a sarkvidéki tengeri útvonalon a Gazprom Neft

Az orosz Gazprom olajipari érdekeltsége, a Gazprom Neft leszállította első olajtanker szállítmányát Murmanszkból, a sarkvidéki Jeges-tengeren keresztül Kínába vezető tengeri szállítási útvonalon.

A Jeges-tengeren vezető “Északi Tengeri Útvonal” (Northern Sea Route, NSR) egyre fontosabb szerepet tölt be az orosz földgáz- és olajexportban. Az útvonal jégtörők és speciálisan kivitelezett tankerek használatát igényli.

A Gazprom Neft, a kitermelt mennyiség alapján a harmadik legnagyobb orosz olajvállalat európai olajexportra már használja az NSR útvonalat, 2013 óta már 40 millió tonna olajat szállított le az útvonalon európai vevőknek. Első kínai szállítmányával 144 ezer tonna “Novy Port” típusú könnyűolajat juttatott el 47 nap alatt Kínába.

Ez is érdekelhet:  Moszkva nem fog belépni egy Kína elleni koalícióba

A második legnagyobb orosz olajvállalat, a Lukoil tavaly októberben juttatta el első olajszállítmányát az NSR útvonalon kínai vevőnek.

A legnagyobb magánkézben lévő orosz gázipari vállalat, a Novatek rendszeresen szállít mélyhűtött földgázt az NSR útvonalon Kínába.

CATEGORIES
TAGS