Moszkva: az EU hallgatása bátorította a balti államokat az RT hírtelevízió blokkolására

Moszkva: az EU hallgatása bátorította a balti államokat az RT hírtelevízió blokkolására

Brüsszel hallgatása bátorította fel a balti államokat arra, hogy blokkolják az orosz RT csoporthoz tartozó tévécsatornákat – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Kifejezte reményét, hogy a médiaszabadságra szakosodott nemzetközi szervezetek és a nemzetközi közvélemény állást foglal majd azzal kapcsolatban, hogy Lettország és Litvánia betiltotta hét RT-csatorna sugárzását. Észtország hasonló intézkedést mérlegel.

A szóvivő a történteket “a szólásszabadság durva elfojtásának” és a “másképp gondolkodás elleni harcnak” nevezte, azt hangoztatva, hogy Riga, Vilnius és Tallinn megsérti a tömegtájékoztatási eszközök működési szabadságára és az információhoz való szabad hozzáférés biztosítására vonatkozó kötelezettségeit. A balti országokban a tilalmat azzal indokolták, hogy Dmitrij Kiszeljov, a holding vezérigazgatója uniós szankciólistán szerepel.

Ez is érdekelhet:  Orosz miniszterelnök: az egészségügy felkészült a második hullámra

Zaharova valótlannak nevezte azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Moszkva és Washington között tárgyalások folynak az Oroszországban kémkedés címén nemrégiben 16 évre elítélt Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos kicseréléséről az Egyesült Államok börtöneiben tartott orosz állampolgárokra. A diplomata ugyanakkor “elfogadhatatlannak” nevezte a tengerentúli fogva tartási körülményeket.

Kijelentette: Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy válaszoljon a Nagy-Britannia által a Magnyitszkij-üggyel összefüggésben 25 orosz állampolgár ellen bevezetett személyes szankciókra.

Zaharova a büntetőintézkedéseket barátságtalan lépésnek, az orosz belügyekbe való beavatkozásnak és az orosz igazságügyi rendszer befolyásolására irányuló kísérletnek nevezte.

CATEGORIES
TAGS