Oroszország a harmadik a világon az igazolt fertőzések számában

Oroszország a harmadik a világon az igazolt fertőzések számában

Oroszország a harmadik helyre lépett a világon az igazolt Covid-19-fertőzések számát tekintve hétfő reggelre: a hivatalos adatok szerint ez a mutató egy nap alatt 11 656-tal 221 344-re nőtt.

Ez 5,6 százalékos napi növekményt jelent, az újonnan kimutatott esetek 46,5 százaléka tünetmentes.

Oroszország előtt a Johns Hopkins Egyetem listája szerint az Egyesült Államok áll, 1 329 799, illetve Spanyolország 224 350 fertőzéssel.

Az aktív esetek száma Oroszországban 6 067-tel 179 534-re, a halálozásoké 94-gyel 2009-re, a gyógyulásoké pedig 5495-tel 39 801-re emelkedett. Moszkvában a kimutatott fertőzések száma a hivatalos statisztika szerint 6169-cel 115 909-re, a halottaké 56-tal 1124-re, a gyógyultaké pedig 4032-vel 17 822-re nőtt. Oroszországban a járvány kezdete óta hétfőig több, mint 5,6 millió az elmúlt egy nap alatt pedig több mint 188 ezer SARS-CoV-2 koronavírus-szűrést végeztek el. Fertőzés veszélyével több mint 247 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Melita Vujnovic, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) moszkvai képviselője a Bloomberg amerikai hírügynökségnek nyilatkozva vasárnap kifejezte reményét, hogy a járvány terjedése stabilizálódott Oroszországban, és elérte a platót.

Ésszerűnek nevezte Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester azon intézkedését, amely május végéig meghosszabbította a kötelező házi karantént mindazon fővárosiak számára, akiknek nem engedélyezték külön a munkaügyben való utazást, az orvoshoz járást, vagy a hivatalos ügyintézést.

Ez is érdekelhet:  Négy hónappal ezelőtti szintre csökkent a fertőzés terjedése Oroszországban

Hasonlóképp döntött egyebek között Moszkva megye és Szentpétervár vezetése is. Ezeken a területek egyébként keddtől a nyilvános helyeken kötelező lesz a maszk- és kesztyűviselet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml közlése szerint hétfőn a kormányzat és a régiók vezetőivel tanácskozik majd az általa elrendelt országos kényszerszabadság meghosszabbításáról és újabb üzenetet intéz a lakossághoz.

Putyin egyébként hétfőn utasította a kormányt, hogy június 1-re a régiók vezetésével közösen dolgozza ki a gazdasági növekedés és hosszútávú struktúraváltás, a munkahelyek és a lakosság jövedelme helyreállításának akciótervét. Elrendelte, hogy keddre készüljenek el régiókban bevezetett korlátozások szakaszos feloldására vonatkozó javaslatok.

Ugyanezt a határidőt szabta annak az eljárásnak a kidolgozására, amelynek keretében nagy alapterületű építkezéseken és távol eső területeken rövid idő alatt tábori kórházakat, diagnosztikai központokat és mobil laboratóriumokat lehetne felállítani Oroszország területén. Utasította a kormányt és a rendkívüli helyzetek minisztériumát, hogy a Murmanszk megyei Belokamenka községben, ahol több mint 10 ezer munkás dolgozik egy központ kiépítésén a NOVATEK orosz gázkitermelő vállalat Arctic LNG 2 nevű projektje keretében, haladéktalanul hozzanak létre egy ilyen kórházat. Az objektumon több mint 2 ezer ember fertőződött meg.

CATEGORIES
TAGS