Oroszország az ötödik helyre lépett előre az igazolt fertőzések számában, 4.8 millió tesztet végeztek el

Oroszország az ötödik helyre lépett előre az igazolt fertőzések számában, 4.8 millió tesztet végeztek el

Oroszország az ötödik helyre lépett előre az igazolt fertőzöttek számának tekintetében, amely 11 231-es napi rekordnövekmény mellett elérte a 177 160-at, de a valós szám a moszkvai polgármester szerint egyedül a fővárosban 300 ezer körül lehet.

A hivatalosan kimutatott növekménnyel Oroszország az elmúlt nap alatt Franciaországot és Németországot is megelőzte az igazolt fertőzések abszolút számában. Ez egyébként Oroszország 85 régiója közül 22-ben meghaladta az ezret.

Az új esetek 48,7 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 88-cal 1625-re, a gyógyulásoké pedig 2476-tal 23 803-ra nőtt országos szinten.

A napi növekmény az újonnan kimutatott fertőzöttek számában Moszkvában is példátlanul magas, 6703 volt. Ezzel az igazolt esetek száma 92 676-ra nőtt. Szergej Szobjanyin polgármester ugyanakkor újságíróknak kijelentette, hogy a fertőzöttek valós száma mintegy 300 ezer lehet a fővárosban, ami 2-2,5 százalékos átfertőzöttséget jelenthet.

Hangsúlyozta, hogy a széles körű tesztelés hasznos, mert a diagnosztizált fertőzötteket karanténba lehet küldeni. Szobjanyin szerint Moszkvában a szűrések száma naponta meghaladja a 40 ezret.

A polgármester a helyi operatív törzzsel összhangban azt mondta, hogy a kórházba szállított páciensek száma nem növekszik, ami azt mutatja, hogy a fővárosban sikerült visszafogni a koronavírus terjedését, és megakadályozni, hogy a SARS-CoV-2 a betegeknél súlyos következményekkel járjon. Elismerte, hogy az ipar és az építőipari üzemek újraindítása a fertőzések számának további növekedésével járhat.

Szobjanyin a tömegközlekedésen és a nyilvános helyeken elrendelte a kötelező a maszk- és a kesztyűviseletet. Arra kérte a moszkvaiakat, hogy maradjanak otthon a május 9-én, a náci Németország elleni győzelem 75. évfordulója alkalmából megrendezendő légi parádé tűzijáték idején. Mint mondta, a rendőrség fogja felügyelni az esemény alatt ne alakuljanak ki csoportosulások az utcán.

Ez is érdekelhet:  Immunitást alakított ki az első klinikailag tesztelt orosz Covid-19-vakcina

A halottak száma Moszkvában a hivatalos adatok szerint 39-cel 905-re, a gyógyultaké pedig 796-tal 9227-re nőtt.

Galina Kozsevnyikova, az Oroszországi Népek Barátsága Egyetem járványügyi tanszékének vezetője az NSZN hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott, hogy az orosz kórházakba több beteg érkezik, mint amennyit hazaküldenek onnan.

Az országban eddig a járvány kezdete óta csaknem 4,8 millió, az elmúlt egy nap alatt pedig 169,4 ezer tesztet végeztek el. Covid-19 fertőzés gyanújával több mint 231 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A fehérorosz külügyminisztérium szerdán megfosztotta akkreditációjától az orosz állami Pervij Kanal (Első Csatorna) televíziónak a helyi járványhelyzet feltárásával foglalkozó forgatócsoportját, és csütörtökön Alekszej Kucsinyint, a televízió munkatársát kiutasította az országból. Sajtóértesülések szerint a döntés oka az lehetett, hogy az orosz stáb egy, szerdán Sztolbciból leadott tudósításában azt állította, hogy súlyosan megromlott a helyzet, és a helyiek nem bíznak a helyi statisztikában.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden hamis hírek terjesztésével vádolta meg a Pervij Kanalt.

A Kommerszant című gazdasági napilap a Fashion Consulting Group prognózisára hivatkozva azt írta, hogy a moszkvai ruházati és cipőboltoknak akár a fele is tönkremehet a járvány miatt. A legtöbb elbocsátás azoknál a kis- és középvállalkozásoknál lehet, amelyek 300 négyzetméternél kisebb üzlethelyiségeket bérelnek a bevásárlóközpontokban.

CATEGORIES
TAGS