Moszkva elkezdi kivonni az Olaszországba küldött egységeit

Moszkva elkezdi kivonni az Olaszországba küldött egységeit

Megkezdődik csütörtökön a Covid-19-járvány elleni védekezés segítésére Olaszországba vezényelt katonai kontingens kivonása – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A tárcavezető Valerij Geraszimov vezérkari főnököt utasította a sugárzás- és vegyvédelmi, valamint a biológiai alegységek és a katonaorvosok ünnepélyes fogadtatásának a megszervezésére.

Az orosz fegyveres erők március 22. és 25. között 15 szállítógépnyi védőeszközt és felszerelést küldtek Olaszországba. A mintegy 100 katona Lombardia több mint 90 településén 114 épületet és egyéb objektumot, körülbelül 1,1 millió négyzetméternyi belső helyiséget és 400 ezer négyzetméternyi útfelületet fertőtlenített. Emellett egy bergamói tábori kórház üzemeltetésében is részt vettek.

Oroszországból szeretettel

Eközben az orosz kormány harmadik tagjáról, Olga Ljubimova kulturális miniszterről derült ki, hogy koronavírus-fertőzött. A 39 éves tisztségviselő betegségének lefolyását sajtótitkára könnyűnek nevezte, a minisztert nem szükséges kórházba szállítani. Korábban Mihail Misusztyin kormányfő és Vlagyimir Jakusev építésügyi miniszter tett hasonló bejelentést.

A Kommerszant című napilap szerdán közölte, hogy az orosz fővárosban, hasonlóan az őt körülvevő Moszkva megyéhez és több más orosz régióhoz, kötelezővé tehetik a szájmaszk viseletét. Enélkül tilos lesz majd igénybe venni a tömegközlekedést, vagy üzletekbe, kórházakba bemenni.

Ez is érdekelhet:  Civil önkénteseken is teszteli vakcináját az orosz hadsereg

Az intézkedést két hónapos időszakra tervezik bevezetni, ha a fertőzések dinamikája a jelenlegi alacsony szinten marad, vagy csökkenni kezdi. Néhány üzletlánc már a polgármesteri hivatal rendeletét megelőzve bevezette a kötelező maszkviseletet.

Oroszország az ötödik helyre lépett előre az igazolt fertőzöttek számának tekintetében, amely 11 231-es napi rekordnövekmény mellett elérte a 177 160-at, de a valós szám a moszkvai polgármester szerint egyedül a fővárosban 300 ezer körül lehet.

Az országban eddig a járvány kezdete óta csaknem 4,8 millió, az elmúlt egy nap alatt pedig 169,4 ezer tesztet végeztek el. Covid-19 fertőzés gyanújával több mint 231 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak válaszolva úgy fogalmazott, hogy a SARS-CoV-2 vírus természetét még több országban tanulmányozzák a szakértők, ezért ezzel kapcsolatban még korai lenne egyértelműen állást foglalni. Elmondta, hogy Oroszország ezzel kapcsolatban információcserét folytat “minden partneri országgal”.

Korábban az orosz főügyészség hamis információnak minősítette az interneten az új koronavírus mesterséges eredetéről szóló híreket.

CATEGORIES
TAGS