Amerikai és brit hadihajók gyakorlatoznak Oroszország határaihoz közel

Amerikai és brit hadihajók gyakorlatoznak Oroszország határaihoz közel

Orosz hadihajók követnek egy brit-amerikai flottaköteléket a Barents-tengeren – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Az Egyesült Államok 6. flottája által kiadott közlemény szerint felszíni amerikai hadihajó a ’80-as évek közepe óta nem tevékenykedett a Barents-tengeren. Az orosz felet a kötelék érkezéséről pénteken értesítették.

A Donald Cook és a Porter irányítható rakétákkal felszerelt amerikai romboló, egy ugyancsak amerikai szállítóhajó, valamint a brit Kent fregatt a Norvég-tenger felől hajózott be a Barents-tengerre, egy tengeralattjáró-vadász flottagyakorlat után. Itt csatlakozott a rajhoz a Roosevelt amerikai romboló.

Oroszország és a NATO-tag Norvégia a Krím-félsziget 2014-es, Moszkva általi visszacsatolását követően növelte haditengerészeti jelenlétét a térségben. A mostani flottagyakorlaton norvég hadihajó nem vett részt.

Ez is érdekelhet:  Videó: amerikai vadászgép közelített meg egy iráni utasszállítót - többen megsérültek

A The Washington Times című lap elemzője rámutatott, hogy az 1980-as évek közepe óta először fordul elő, hogy amerikai hadihajók beléptek a Barents-tenger térségébe, közel az orosz határokhoz. Más elemzők arra emlékeztetnek, hogy néhány nappal ezelőtt az amerikai külügyminisztérium egyik, neve elhallgatását kérő magas rangú tisztségviselője telekonferencián arról tájékoztatta a Washingtonban akkreditált külföldi újságírókat, hogy az Egyesült Államok nagyobb figyelmet kíván fordítani az északi-sarki térségre. A tisztségviselő ezt azzal magyarázta, hogy amerikai megítélés szerint megnövekedett Oroszország és Kína aktivitása az Arktisz térségében.

CATEGORIES
TAGS