Lavrov: Washington már eldöntötte a Nyitott Égbolt-szerződés felmondását

Lavrov: Washington már eldöntötte a Nyitott Égbolt-szerződés felmondását

Moszkvában a szakértők úgy gondolják, hogy Washington már eldöntötte, felmondja a Nyitott Égbolt-szerződést – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy keddi, a nyilvános diplomáciáról tartott videokonferencián.

Lavrov szerint az orosz diplomaták is erre a következtetésre jutottak az amerikai és más NATO-országbeli kollégáikkal folytatott eszmecseréket követően. Mint mondta, az orosz válasz az amerikai döntés konkrét megfogalmazásától és tartalmától, valamint attól függ, hogy az észak-atlanti szövetség többi tagja is követi-e Washington példáját.

Az orosz diplomácia vezetője kételyének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokat követően mások is felmondják a szerződést.

“Számomra úgy tűnik, az európaiak megértik, hogy a szerződés a bizalom, a kiszámíthatóság és az átláthatóság eszközeként hozzáadott értéket képvisel, és hogy mi is így tekintünk rá” – mondta Lavrov.

Oroszországgal szemben az az amerikai kifogás, hogy korlátozta az átrepüléseket Moszkva és Kalinyingrád környékén, valamint az abház és a déloszét határ közelében.

Ez is érdekelhet:  Lavrov: a fehéroroszoknak maguknak kell megoldani belső válságukat

Az Egyesült Államok a Hawaii- és az Aleut-szigetek fölött korlátozta a repülést. A két fél kölcsönösen megvonta a pihenőmegállásra való lehetőséget több repülőterén a másik misszióinak személyzete számára.

A 2002-ben hatályba lépett Nyitott Égbolt-szerződésnek 34 részes állama van, és a rendelkezései alapján az utóbbi másfél évtized során több mint 1200 ellenőrző repülést hajtottak végre, amelyek egyik fő célja a bizalomerősítés, a leszerelési egyezmények betartásának ellenőrzése. A részes államok a szerződést a műholdas felderítő eszközök tökéletesedése ellenére is hasznosnak tartják.

CATEGORIES
TAGS