EU: maradnak az oroszellenes szankciók a világjárvány idején is

EU: maradnak az oroszellenes szankciók a világjárvány idején is

Az Európai Unió vezetése szerint nincs ok az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedések feloldására a koronavírus-járvány idején, mivel a szankciók nem korlátozzák Oroszország azon képességét, hogy védekezzen a világjárvánnyal szemben – jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője, akit a TASzSz orosz hírügynökség idéz.

A szóvivő arra a több EP képviselő által támogatott levére reagált, amelyben arra kérik Brüsszelt, hogy tartsák fenn a szankciókat a világjárvány idején is.

A szóvivő kiemelte, hogy a szankciók nem akadályozzák Oroszországot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Az oroszellenes három szankciócsomagot még 2014-ben vezette be az Európai Unió az ukrán válságra, valamint a Krím félsziget és Oroszország újraegyesülésére hivatkozva.

Ez is érdekelhet:  Hazaengedték az orosz vakcina klinikai tesztelésében résztvevő önkéntesek első csoportját

Az első csomagban magánszemélyeket és cégeket tettek feketelistára, akiknek befagyasztották bankszámláikat és megtiltották az EU-ba történő belépésüket. A második csomag gazdasági szankciókkal sújtott több orosz állami pénzintézetet, védelmi és olajipari vállalatot. A harmadik csomag a Krímre és lakóira összpontosított. Ez az intézkedés megtiltotta az EU-ban működő vállalatoknak, hogy a félszigeten folytassanak üzleti tevékenységet, valamint a légitársaságok, hajóvállalatok sem utaztathatnak a félszigetre. Továbbá felfüggesztették a vízummentességről folyó tárgyalásokat is.

Válaszul Oroszország élelmiszeripari termékekre kivetett embargóval sújtotta az Európai Uniót.

CATEGORIES
TAGS