Az alkotmánymódosítás miatt újra indulhat az elnöki székért Vlagyimir Putyin

Az alkotmánymódosítás miatt újra indulhat az elnöki székért Vlagyimir Putyin

Az orosz alsóház harmadik – egyben utolsó – olvasatban is elfogadta szerdán a Vlagyimir Putyin elnök által januárban beterjesztett alkotmánymódosítási csomagot, amelyet kedden váratlanul kiegészítettek azzal, hogy eltörlik az egy személy által betölthető elnöki ciklusok számának korlátozását.

A szerdai szavazáson a 450 fős alsóházban 383 képviselő szavazott igennel a módosítási csomagra, 43 tartózkodott, és senki nem voksolt nemmel – közölte újságírókkal Vjacseszlav Vologyin, a ház elnöke.

Az érvényes alkotmány szerint Putyinnak 2024-ben, negyedik elnöki ciklusának végén távoznia kellene a hatalomból. A hozzá legközelebb álló párt, a kormányzó Egységes Oroszország azonban azzal a javaslattal állt elő kedden, hogy elnökségeinek számát alkotmánymódosítással ismét nulláról lehetne indítani. Putyin úgy reagált: lehetségesnek tartja ezt, ha nincs ellene kifogása az alkotmánybíróságnak.

Az alkotmánymódosításokról április 22-én tartanak országos szavazást.

A 67 éves Putyin a leghosszabb ideje hatalmon lévő orosz vezető: két évtizede irányítja az országot hol miniszterelnökként, hol államfőként.  A felsőház szintén jóváhagyta szerdán az alkotmánymódosítást.

A szövetségi tanács tagjai közül 160 támogatta, egy ellenezte a javaslatot, hárman pedig tartózkodtak.

CATEGORIES
TAGS