Lavrov: utasítsák rendre Ukrajnát

Lavrov: utasítsák rendre Ukrajnát

Az ukrán vezetés – fittyet hányva a Velencei Bizottságra – olyan diszkriminatív intézkedéseket hoz, amelyek nemcsak Kijev nemzetközi kötelezettség-vállalásaival ellentétesek, de sértik az ukrán alkotmányt is. Mindezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsán elmondott beszédében jelentette ki.

„Nem tudunk nem meglepődni azon, hogy egyes nyugati kollégáink – akik szavakban annyira gondját viselik a demokráciának –, tudatosan szemet hunynak az alapvető emberi jogok Ukrajnában történő elnyomása fölött. Az ukránnak, mint államnyelvnek a működéséről, az oktatásról elfogadott törvény, a médiáról és a dezinformáció ellen, a parlament elé terjesztett törvénytervezet leplezetlenül diszkriminatív, lábbal tiporja a nemzeti kisebbségek jogait – de facto bevezeti az állami cenzúrázást” – jelentette ki Lavrov.

Az effajta újítások nem csupán szembemennek Kijev nemzetközi kötelezettség-vállalásaival, de sértik az ukrán alkotmányt is. És bár a Velencei Bizottság megerősítette, hogy ezek diszkriminatív intézkedések, az ukrán vezetés nem tett, és nem is szándékozik tenni semmilyen lépést a helyzet javítása érdekében.

Ukrajna

„Kiemelten fontosnak tartom, hogy az Emberi Jogi Tanács fejtse ki véleményét ezzel az elfogadhatatlan helyzettel, és követelje meg, hogy maradéktalanul tartsák tiszteletben, kivétel nélkül, minden nemzeti kisebbség jogait. Ne feledjük, hogy ezt követelik meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott minszki megállapodások is, amelyekkel szemben nincs más alternatíva” – tette hozzá az orosz külügyi tárca vezetője.

Ez is érdekelhet:  Lavrov: Caracas Moszkva megbízható barátja

News Front

CATEGORIES
TAGS