Orosz szerzők népszerű zenéi szólalnak meg az Opera Zenekar koncertjén

Orosz szerzők népszerű zenéi szólalnak meg az Opera Zenekar koncertjén

Orosz szerzők népszerű zenéi, Scsedrin Carmen-szvitje és Rahmanyinov Szimfonikus táncok című műve hangzik el a Magyar Állami Operaház Zenekarának Érzéki haláltánc című hangversenyén február 10-én a budapesti Erkel Színházban.

Szólistaszerepben az együttes ütősei hallhatók, vezényel Mladen Tarbuk horvát karmester – közölte a dalszínház kedden az MTI-vel.

A Carmen-szvitben Csige Attila (üstdob), valamint Császár András, László Attila, Tóth János és Vámosi Zoltán (ütősök) lép kiemelt szerepben a közönség elé.

Rogyion Scsedrin 1967-ben prímabalerina felesége, Maja Pliszeckaja, a moszkvai Bolsoj Színház sztárjának kérésére készített egyfelvonásos balettzenét Bizet Carmenjéből. A 13 tételes mű nem pusztán a népszerű opera átszerkesztett és -hangszerelt változata. A szerző a közkedvelt melódiák mellé a tánc céljainak megfelelő új dramaturgiát, harmóniákat és ritmikát kölcsönzött a darabnak, amiben az ütőhangszereseknek kiemelkedő szerep jut.

Ez is érdekelhet:  Csercseszov fejlődőképes magyar csapatot látott - sajtóvisszhang

A szünet után Szergej Rahmanyinov Szimfonikus táncok (1940) című, utolsó befejezett műve hallható, amelyet az egy évvel későbbi premieren az Ormándy Jenő által vezetett Philadelphia Zenekar mutatott be. A szerző egyetlen, teljes egészében az Egyesült Államokban komponált darabja felvonultatja Rahmanyinov késői korszakának minden jellegzetességét. A mű három tételében markáns szaxofonszóló (Pálfi Csaba, II. karinét) is helyet kap.

CATEGORIES
TAGS