Szijjártó: Magyarország nem tűrheti, hogy az SZBU nyomást gyakorol a kárpátaljai magyarokra

Szijjártó: Magyarország nem tűrheti, hogy az SZBU nyomást gyakorol a kárpátaljai magyarokra

Szijjártó Péter, a magyar külügyminisztérium vezetője az RT hírtelevízióval folytatott beszélgetésében értékelést adott az ukrajnai magyar nemzeti kisebbség helyzetéről.

Szijjártó elmondta: „Zelenszkij elnök pozitív nyilatkozatokat tesz. Ezt úgy értjük, hogy kész a két ország közötti kapcsolatok javítása érdekében munkálkodni. Mi is e mellett köteleztük el magunkat”.

Ennek során megjegyezte: „a probléma az, hogy, sajnos, a kárpátaljai magyarok egyre növekvő nyomással találják magukat szemben.”

„És én nem hibáztatom Zelenszkij elnököt. Nem gondolom, hogy ő utasította volna különleges szolgálatait a magyarokra való nyomás fokozására. Ezért nem tudjuk az okát annak, amiért ez történik. De ezzel együtt is a kárpátaljai magyarok azt mondják, hogy az SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) által rájuk gyakorolt nyomás fokozódik” – tette hozzá.

Mint mondta, Magyarország ilyesmiket nem tűrhet.

Ez is érdekelhet:  Nem vicc: a csőd szélén álló Ukrajna olimpiát rendezne

Októberben Szijjártó közölte, hogy Budapest képviselői megvétózták a NATO-országok nagyköveteinek Ukrajnáról elfogadott közös nyilatkozatát. Ennek oka az volt, hogy az ukrán hatóságok megsértik a magyar nemzeti kisebbségek jogait.

News Front

CATEGORIES
TAGS