4 évre eltiltotta Oroszországot a WADA a legnagyobb sporteseményektől, beleértve az olimpiát is

4 évre eltiltotta Oroszországot a WADA a legnagyobb sporteseményektől, beleértve az olimpiát is

Négy évre eltiltotta Oroszországot a legjelentősebb nemzetközi sporteseményektől, köztük az olimpiától és a labdarúgó-világbajnokságtól a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) végrehajtó bizottsága – közölte Jurij Ganusz, az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) vezérigazgatója.

A WADA 12 tagú végrehajtó bizottsága hétfőn a svájci Lausanneban hozta meg döntését, amely alapján Oroszországot eltiltották a nemzetközi versenyek megrendezésétől és az ezeken való szerepléstől, de a “tiszta” sportolóknak semleges színekben engedélyeznék az indulást.

A szankciók oka, hogy a szakellenőrök véleménye szerint manipulálták a RUSADA (Orosz Doppingellenes Ügynökség) moszkvai laboratóriumának adatbázisát, amelyet januárban szolgáltattak ki a WADA-nak.

A döntés értelmében Oroszország nélkül rendezik meg a következő két ötkarikás játékokat és a következő labdarúgó-világbajnokságot is.

Oroszországnak 21 napja van fellebbezni a döntés ellen a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál.

Végtelen oroszellenes sorozat

Az Oroszországgal kapcsolatos, újabb olimpiai eltiltással fenyegető doppingbotrányt “végtelen oroszellenes sorozathoz” hasonlította Dmitrij Medvegyev kormányfő.

Szavai szerint az a “legidegesítőbb”, hogy más országokkal kapcsolatban ezeket a problémákat “véka alá rejtik”. Mint mondta, “teljesen nyilvánvaló, hogy ez az általános politikai helyzettel áll összefüggésben”.

CATEGORIES
TAGS