Putyin: Bulgária szándékosan akadályozza az Európába tartó gázvezeték építését

Putyin: Bulgária szándékosan akadályozza az Európába tartó gázvezeték építését

Bulgária szándékosan akadályozza saját területén a Török Áramlat gázvezeték Európa felé tartó folytatásának építését – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután szerdán Szocsiban fogadta szerb hivatali partnerét, Aleksandar Vucicot.

Putyin a Vuciccal közösen tartott sajtókonferencia keretében először bírálta nyíltan Szófiát a Török Áramlat késleltetése miatt. Emlékeztetett arra, hogy Bulgária maga kérte a projektbe való felvételét és hogy korábban a Déli Áramlat gázvezetéket éppen a bolgár kormány miatt hiúsult meg.

“Ha a bolgár vezetés ezt (a Török Áramlat ügyében való együttműködést) nem akarja, akkor megtaláljuk a megvalósítás más útjait Európa déli részén” – mondta.

Rámutatott, hogy a Török Áramlat szerbiai – a bolgár és a magyar határ közötti – folytatása 85 százalékban már elkészült, és a munkálatok néhány héten belül befejeződnek.

Vucic és Putyin egybehangzóan kijelentette, hogy Szerbia a környező országoktól pótlólagos mennyiségeket vásárolva biztosíthatja majd gázellátását, függetlenül attól, hogy sikerül-e megoldást találni az év végéig a lejáró ukrajnai gáztranzit-szerződés problémájára.

Az orosz és a szerb elnök megállapodott a nyugat-balkáni ország gáztározó kapacitásának 750 millió köbméterről 2 milliárd köbméterre növelésére.

Az orosz elnök kifejezte készségét az Ukrajnán keresztüli tranzit folytatására, de gazdaságilag elfogadhatatlannak nevezete a Kijev által támasztott feltételeket. Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója Szocsiban újságíróknak nyilatkozva túlzottnak nevezte az ukrán fél által megkövetelt tranzitdíjat.

Ez is érdekelhet:  Putyin a palesztin egység fontosságát hangsúlyozta Abbásznak

Putyin közölte, hogy Oroszország kész támogatni Szerbiát abban, hogy Belgrád és Pristina között kompromisszum szülessen Koszovó ügyében. A kiegyezés esélyeivel kapcsolatban a találkozó elején Vucic borúlátásának adott hangot.

A szerb elnök köszönetet mondott vendéglátójának a Szerbia függetlensége és területe megőrzéséhez nemzetközi színtéren nyújtott támogatásért. Kifejezte háláját Putyinnak és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek a két ország közötti haditechnikai együttműködésért is.

Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a tárgyalásokon nem esett szó orosz Sz-400-as légvédelmi rendszerek eladásáról, ám Belgrád kérésére Moszkva felgyorsította a Belgrádnak szánt felderítő és deszantos páncélozott járművek leszállítását. Mint mondta, a szerb fél az amerikai szankciófenyegetés ellenére is ragaszkodik a Pancir típusú orosz légvédelmi rakéták megvásárlásához.

Boriszov beszámolója szerint Oroszország MiG-29M szintre korszerűsíti a szerb légierő MiG-29-es vadászgépeit.

A szerb elnök kifejezte Belgrád készségét az orosz vasutakkal való együttműködés iránt, Putyin pedig közölte, hogy Moszkva segítséget ajánlott fel az Air Serbia utasszállító-parkjának megújításához, és kész műszaki szervizközpontot létrehozni a belgrádi repülőtéren.

Vucic egyébként meghívást fogadott el a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulójának moszkvai megünneplésére, Putyin pedig az orosz támogatással épülő Szent Száva bazilika jövő évi belgrádi felszentelésére.

CATEGORIES
TAGS