Moszkva: a kurd erők megkezdték a visszavonulást a szíriai-török határtól

Moszkva: a kurd erők megkezdték a visszavonulást a szíriai-török határtól

A szíriai kurd fegyveresek megkezdték a visszavonulást a török határ közeléből a Moszkva és Ankara között létrejött megállapodás nyomán – jelentette be Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön Moszkvában.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden abban egyezett meg Szocsiban, hogy az orosz katonai rendőrségnek és a szíriai határőrségnek hat napon belül el kell távolítania a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) összes fegyveresét a határ menti 30 kilométer széles sávból.

“Megelégedéssel nyugtázzuk, hogy a Szocsiban elért megállapodásokat végrehajtják. Mindet végrehajtják” – hangoztatta Versinyin.

Az orosz diplomata elmondta, hogy a kurd csapatvisszavonásról szóló megállapodás a polgári lakosságra nem vonatkozik. Közölte, hogy az északkelet-szíriai katonai jelenlét nincs határidőhöz kötve.

A RIA Novosztyi hírügynökség az orosz védelmi tárcára hivatkozva azt írta, hogy Oroszország a Szocsiban Putyin és Erdogan között elért megállapodás nyomán csapaterősítést küld Szíriába a megnövekedett járőrfeladatok ellátására. Az intézkedés keretében 276 katonai rendész és 33 egységnyi haditechnika érkezik majd az arab országba.

Ez is érdekelhet:  Babis: Csehország jó kapcsolatokat szeretne Oroszországgal

Az első orosz katonai rendészek szerdán érkeztek Kobani városba. Jövő keddtől az orosz és a török erők egy 10 kilométer széles határsávban – ahol korábban kurd és amerikai erők állomásoztak – közösen fognak járőrözni Északkelet-Szíriában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön Szocsiban ismét sürgette, hogy a Szíriában “törvénytelen” alapon tartózkodó amerikai erők hagyják el az országot. Megismételte, hogy Moszkva szerint csak a Damaszkusz által hivatalosan igényelt orosz katonai jelenlét legitim.

Kép: Kreml

Végső célként azt nevezte meg, hogy a teljes politikai rendezést követően a külföldi csapat maradéktalanul elhagyják Szíriát. MTI

CATEGORIES
TAGS