Oroszország hírei

Zelenszkij tárgyalna Putyinnal

203

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn azt üzente Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy orosz és ukrán televíziós csatornák közötti tévéhíd helyett inkább ők ketten tárgyaljanak személyesen egymással.

- Hirdetés -

Az ukrán államfő a Facebookon arra reagált, hogy a Viktor Medvedcsuk ukrán politikus érdekeltségébe tartozó NewsONE ukrán televízió és az orosz Rosszija24 azt tervezi, hogy július 12-én tévéhidat létesítve közös vitaműsort szentelnek – Beszélnünk kell címmel – a két ország közötti viszonynak, beleértve a Donyec-medencei konfliktust.

“Szeretnék Vlagyimir Putyinhoz, Oroszország elnökéhez fordulni. Beszelnünk kell. Igen. Rajta! Vitassuk meg, kié a Krím, és ki az, aki nincs jelen a Donyec-medencében” – fogalmazott Zelenszkij.

Hozzátette, hogy a beszélgetéshez “társaságnak ajánlja” Donald Trump amerikai elnököt, Theresa May brit kormányfőt, Angela Merkel német kancellárt és Emmanuel Macron francia államfőt, a helyszínnek pedig Minszket.

- Hirdetés -

Kreml: az Egyesült Államok nem résztvevője a normandiai folyamatnak

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy még tanulmányozniuk kell Zelenszkij javaslatát, mert ez egy “teljesen új formátuma az orosz-ukrán tárgyalásoknak”. “Először is át kell gondolnunk, van-e perspektívája egy ilyen találkozónak, másodszor azt, hogy mi ez az új formátum – mondta. Kifejtette, hogy Németországgal és Franciaországgal ellentétben az Egyesült Államok nem résztvevője a normandiai folyamatnak, és nem aláírója a minszki megállapodásoknak sem.

NewsONE televízió politikai nyomásra eláll a tévéhíd ötletétől

Közben a NewsONE televízió a honlapján tudatta, hogy eláll a tévéhíd ötletétől. A műsorról állításuk szerint azért kényszerültek lemondani, mert “politikai nyomást” gyakoroltak a tévécsatornára, ott dolgozó újságíróik pedig számtalan életveszélyes fenyegetést kaptak.

A tévéhíd komoly társadalmi és politikai vihart kavart Ukrajnában. A műsort Dmitrij Kiszeljov orosz tévés műsorvezető harangozta be vasárnap a Rosszija 24 tévécsatornán.

Zelenszkij elődje, Petro Porosenko volt elnök új pártja, az Európai Szolidaritás közleményében a televíziós projektet az orosz propaganda legalizálásának minősítette az ukrán médiában, ami a párt szerint valós veszélyt jelent Ukrajna érdekeire, szuverenitására és területi épségre nézve.

Ukrán nacionalisták tüntetést hirdettek hétfőre a NewsONE televízió székháza elé.

Ivan Bakanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBI) ideiglenes vezetője a közvetlenül az elnök alá rendelt Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) összehívását sürgette, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a Rosszija 24 televízió szankció alatt áll Ukrajnában. Olekszandr Daniljuk, az RNBO titkára a maga részéről nyugalomra intett mindenkit, és ígérte, hogy a védelmi tanács cselekedni fog.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet