Oroszország hírei

Az EU meghosszabbította a Krím miatt bevezetett oroszellenes szankciókat

550

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az Európai Unió egy évvel, 2020. június 23-ig meghosszabbította a Krím és Szevasztopol anyaországhoz visszacsatolása nyomán Oroszország ellen hozott, uniós állampolgárokra és uniós székhelyű vállalkozásokra vonatkozó korlátozó intézkedések hatályát – közölte az uniós tanács csütörtökön.

- Hirdetés -

A tájékoztatás szerint a szankciók területi hatálya a Krím és Szevasztopol területére korlátozódik.

  • A szankciók értelmében tilos a Krím félszigetről vagy Szevasztopolból származó termékek uniós behozatala.
  • Tilos a Krímbe és Szevasztopolba irányuló beruházás, amely azt jelenti, hogy európai állampolgárok és uniós székhelyű vállalkozások nem vásárolhatnak egyebek mellett ingatlant a Krím-félszigeten, továbbá nem finanszírozhatnak krími vállalkozásokat, illetve azok számára nem nyújthatnak kapcsolódó szolgáltatásokat.
  • Tilos turisztikai szolgáltatásokat nyújtani a Krím és Szevasztopol területén, így például európai kirándulóhajók csak vészhelyzet esetén köthetnek ki a félszigeten.
  • Tilos továbbá a közlekedési, távközlési és energiaágazatban használatos, valamint a kőolaj, a földgáz és az ásványi anyagok kutatásához, feltárásához, illetve kitermeléséhez szükséges bizonyos termékek és technológiák exportja krími vállalkozások részére vagy a félszigeten történő felhasználás céljából.
  • A tilalom az ezeket az ágazatokat kiszolgáló infrastruktúrához kapcsolódó technikai segítségnyújtásra, brókertevékenységre, valamint építési és mérnöki szolgáltatásokra is vonatkozik.

Öt évvel a Krím és Szevasztopol Oroszországgal történő újraegyesülését követően az unió továbbra is szilárdan elkötelezett Ukrajna mellett.

- Hirdetés -

Krím félsziget – Oroszország

Az Európai Unió 2014 márciusa óta több lépésben vezetett be korlátozó intézkedéseket Oroszországgal szemben.

Az ukrajnai válságra reagálva az EU más intézkedéseket is bevezetett.

Például az orosz gazdaság bizonyos ágazatait célzó szankciókat, amelyek a jelen állás szerint 2019. július 31-ig vannak érvényben.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet