Az Idlíb tartományi helyzetről egyeztetett az orosz és a török elnök

Az Idlíb tartományi helyzetről egyeztetett az orosz és a török elnök

A szíriai kormányerőknek az északnyugati Idlíb tartományban zajló offenzívájáról egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök – közölte csütörtökön a török elnöki hivatal.

A beszámoló szerint Erdogan hangsúlyozta: el kell kerülni, hogy a török határra újabb migrációs hullám nehezedjen, s meg kell előzni, hogy a szíriai rezsim csapatainak főként civilek ellen irányuló, dél-idlíbi támadásai további halálos áldozatokhoz vezessenek.

A török államfő egyúttal leszögezte: egy idlíbi tűzszünet mihamarabbi megteremtését követően a politikai megoldás folyamatára kell összpontosítani.

Erdogan végül arra is kitért, hogy a június végén, Japánban megrendezendő G20-csúcstalálkozó keretében személyesen is lesz alkalmuk átbeszélni az addig végzett munka eredményeit.
A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport oszakai csúcsértekezlete június 28-án kezdődik.

Ankara a szíriai polgárháborúban a mérsékelt felkelők oldalán áll, míg Moszkva a damaszkuszi vezetést támogatja. Törökország és Oroszország tavaly szeptemberben a kazah fővárosban arról állapodott meg, hogy Szíria északnyugati részén egy 15-20 kilométer széles sávban demilitarizált övezetet alakítanak ki, elválasztva a kormányerőket a lázadóktól.

A zóna magában foglalja a felkelők utolsó bástyájának számító Idlíben kívül a szomszédos Latakia, Hama és Aleppó tartomány egyes részeit is. Noha bizonyos előírásokat az egyezményt követően sem tartottak be a szemben álló felek, és rendszeresek voltak a fegyveres provokációk is, április végéig viszonylagos béke uralkodott az övezetben.

Ez is érdekelhet:  Újabb orosz Sz-400-as légvédelmi rakétákat vásárol Törökország

Miután Bassár el-Aszad szíriai elnök márciusban leszögezte, hogy kész akár erővel is visszavenni a különböző ellenzéki milíciák fennhatósága alatt álló területeket, és újraegyesíteni az országot, a hozzá hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA), valamint a szövetséges orosz légierő április végén offenzívát indított Idlíb és Hama tartományban.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista gyűjtőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

A török vezetés már hetekkel ezelőtt az előrenyomulás leállítására szólította fel a szíriai kormányerőket, és kiemelte: hatásos és határozott intézkedéseket vár Oroszországtól annak érdekében, hogy a rezsim támadásai ne ismétlődjenek meg. Erdogan álláspontja szerint a szíriai rezsimnek Idlíbben az a célja, hogy megtorpedózza a térség helyzetének megoldására irányuló orosz-török együttműködést.

A 2011 óta tartó szíriai polgárháború eseményeiről aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) 296-ra tette azon civilek számát, akik április vége óta a harcokban vesztették életüket. Azóta legkevesebb kétszázezer ember volt kénytelen elhagyni lakhelyét és vált földönfutóvá.

CATEGORIES
TAGS