Megválhat néhány európai leányától a Sberbank

Megválhat néhány európai leányától a Sberbank

Az európai jelenlétének optimalizálására készül Oroszország legnagyobb pénzintézete a Magyarországon is érdekelt Sberbank.

Herman Gref a bank vezérigazgatója a Kommerszant című orosz lapnak nyilatkozva elmondta, hogy az európai jelenlétük optimalizálására készülnek, de nem árulta el melyik országról, vagy országokról lehet szó.

Váratlan lépés

Az európai piacra 2012-ben történt belépése óta 2018 volt a legsikeresebb év a Sberbank Europe Csoport számára: a csoport nettó 34 millió eurós eredménnyel zárt – olvasható a bank honlapján közzétett adatokból.

A bankcsoport minden leányvállalata pozitív eredményt jelentett

Leginkább a csehországi (14,7 millió euró) és a szerbiai (11,1 millió euró) bankok járultak hozzá e sikerhez.

A Sberbank Europe leányvállalatai jelentősen hozzájárultak a pozitív eredményhez, és 2018-ban még növelték is nettó nyereségüket az előző évihez képest. Kivételt képez Csehország, ahol az eredmények a restrukturálási intézkedéseket tükrözték. A nyereséghez leginkább a csehországi (14,7 millió eurós nettó nyereség) és a szerbiai (11,1 millió euró) bankok járultak hozzá 2018-ban. Más leányvállalatok is masszív nyereséget jelentettek 2018-ban: Magyarország: 4,3 millió euró, Szlovénia: 8,1 millió euró, Horvátország: 6,2 millió euró, Bosznia és Hercegovina: 3,6 millió euró és Banja Luka: 2,6 millió euró.

Erős év a lakossági üzletágban

A lakossági üzletág fejlődése különösen szembetűnő volt 2018-ban. Aktív lakossági ügyfélbázisunk 2017-hez képest 7,4%-kal, 654 000 főről 702 000 főre nőtt. Új ügyfeleink többségét Csehországban, Szerbiában és Magyarországon szereztük. A bruttó hitelállomány 13,7%-kal, közel 3,9 milliárd euróra emelkedett 2018-ban. A fogyasztási hitelek iránti kereslet 25,9%-kal nőtt az előző évhez képest, ami kifejezetten jelentős emelkedés. Összességében véve a bankcsoport által (a lakossági ügyfelek, a kkv szektor és a vállalati ügyfelek részére) nyújtott hitelek mennyisége enyhén visszaesett az előző évihez képest, a vállalati ügyfelekből álló portfólió Ausztriában tervezett csökkentése következtében.

A Sberbank Magyarország Zrt. a Sberbank Europe AG leányvállalata, lakossági-, mikro-, KKV- és nagyvállalati ügyfeleknek nyújt teljes körű banki szolgáltatást Magyarországon. A bank 1993 óta működik sikeresen a magyar piacon. A bécsi központú Sberbank Europe csoport Európa 8 piacán van jelen: Ausztriában, BoszniaHercegovinában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovéniában, Szerbiában és Németországban.

CATEGORIES
TAGS
Küld el a cikket e-mailbe!