Oroszország hírei

Pompeo: Trump az orosz-amerikai kapcsolatok javítására törekszik

302

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az Egyesült Államok Oroszországhoz fűződő viszonyának javítására törekszik Donald Trump amerikai elnök – jelentette ki Mike Pomeo amerikai külügyminiszter, amikor kedden Szocsiban fogadta őt orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov.

- Hirdetés -

“Trump elnök mindent megtesz az országaink közötti kapcsolatok javítása érdekében” – hangoztatta az amerikai diplomácia vezetője.

Pompeo szerint noha mindkét ország a saját érdekeit védelmezi és álláspontjaik nem mindig csengenek össze, “rengeteg” olyan kérdés van, ahol érdekeik egybeesnek. Mint mondta, Washingtonnak és Moszkvának ezekre a szférákra kell támaszkodnia a kétoldalú kapcsolatok javításában “a közös biztonság érdekében”.

Az amerikai külügyminiszter szerint a két ország érdekei a terrorellenes küzdelem, a fegyverzetcsökkentés, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása és a regionális konfliktusok rendezése terén esnek lényegesen egybe.

- Hirdetés -

Rámutatott: a két ország elnöke arra utasította a két külügyminisztert, hogy tegyenek erőfeszítéseket a kétoldalú viszony “és a helyzet egészének stabilizálása” érdekében.

Pompeo a tárgyalásokat megelőzően a Twitteren azt írta: “amikor az a nemzeti érdekünkben áll, akkor kötelességünk megtalálni az előre vezető utat”.

Lavrov kifejezte reményét, hogy vendégével sikerül konkrét megoldásokat kidolgoznia arra, hogy a kétoldalú viszonyt “kivezessék jelenlegi szomorú állapotukból”.

Mint mondta, a Moszkva és Washington közötti problémák egyfelől haladéktalan intézkedéseket, másfelől hosszú távú, rendszerszerű megoldások kidolgozását követelik meg. Szavai szerint a két félnek “egymás kölcsönös felfogásának új, az eddiginél konstruktívabb mátrixát kell kidolgoznia”.

“Mi készen állunk erre. Természetesen akkor, ha amerikai partnereink szintén érdeklődés mutatnak eziránt” – mondta.

Úgy vélekedett, hogy a külügyminiszteri szintű kétoldalú kapcsolattartás megélénkülése “némi derűlátásra” ad okot.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra kérte az újságírókat: ne tekintsék az Egyesült Államoknak szánt üzenetnek, hogy Putyin Lavrov és Pompeo Szocsiban folytatott tárgyalásai idején éppen új orosz fegyvereket tekintett meg. Mint mondta, az orosz elnök évente két alkalommal foglalkozik a hadiipar kérdéseivel, s ezeknek egyike egybeesett az amerikai külügyminiszter látogatásával.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet