Közös hadgyakorlatot tart a jövő héten az orosz és a kínai haditengerészet

Közös hadgyakorlatot tart a jövő héten az orosz és a kínai haditengerészet

Oroszország és Kína haditengerészete jövő hétfőtől szombatig közös hadgyakorlatot tart az észak-kínai Csingtao közelében – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Zsen Kuo-csiang, a kínai honvédelmi minisztérium szóvivője.

A két ország rendszeresen tart közös hadgyakorlatokat. Tavaly szeptemberben például több mint háromezer kínai katona vett részt Oroszország eddigi legnagyobb hadgyakorlatán, melyet Szibériában tartottak mintegy 300 ezer fős orosz haderő részvételével.

A jövő heti közös hadgyakorlat a kínai haditengerészet megalakulásának 70. évfordulója alkalmából e héten rendezett nemzetközi rendezvénysorozatot követi, melyen szintén részt vett egy orosz küldöttség, illetve az orosz haditengerészet hajói is.

Ez is érdekelhet:  Az EU nyomására Szerbia fél évre felfüggesztett minden közös hadgyakorlatot

Az évforduló tiszteletére szervezett ünnepi felvonuláson, melyet szintén Csingtaónál rendeztek meg kedden, Hszi Csin-ping kínai elnök is jelen volt.

Hszi ünnepi beszédében ugyan a tengeri biztonság és béke fenntartásának fontosságát hangsúlyozta, és a kínai haditengerészet békés fejlődéséről beszélt, de sok megfigyelőben aggodalmat kelt a kínai haderő nagy ütemű fejlesztése, különös tekintettel arra, hogy a távol-keleti ország egyre határozottabban érvényesíti területi követeléseit a Dél-kínai-tengeren, és egyre gyakrabban küld katonai egységeket a Peking által Kína szakadár tartományának tekintett Tajvan közelébe.

CATEGORIES
TAGS