Legális Magyarországon az autós kamera használata?

Legális Magyarországon az autós kamera használata?

Ez a kérdés sokszor foglalkoztatja a sofőröket és a közlekedésben résztvevő személyeket, tehát szinte mindenkit.

A világ számos országában elterjedt az utóbbi időben az autós kamerák használata.

Magyarországon is egyre több autóban használják különböző céllal, néhányan csak hobbiból, mások egy esetleges baleset körülményeit szeretnék tisztázni a kamerák segítségével, ami segíthet bizonyítani ártatlanságukat is. De térjünk vissza az eredeti kérdéshez, vagyis hogy
legális-e az autós kamera használata Magyarországon.

Magyarországon jelenleg nincs olyan jogszabály, amely kifejezetten tiltaná vagy engedélyezné az autós kamerák használatát. Nincs egységes, konkrét szabályozás a fedélzeti autós kamerákra és azok használatára vonatkozóan, mindezek ellenére jogsértést követ el az, aki ezeket használja. Ez a jogsértés a képmáshoz fűződő jog és a személyes adatokhoz fűződő jogok sérelme, de ez nem érhető tetten addig, míg a felvételt az autós nem teszi közzé, például az interneten vagy nem használja fel semmilyen eljárás során.

Összességében mégis érdemes lehet beszerelni az autóba egy menetrögzítő kamerát, hiszen objektív bizonyítékként szolgálhat számos esetben. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy annak használatával ne sértse meg mások személyiségi jogait.

Ez is érdekelhet:  Vegyesvállalatot alapított az MVM és a Roszatom

Magyarországon a kárrendezés vagy akár polgári per során is bizonyítékként szolgálhat, tehát bizonyos korlátokon belül felhasználható. Ha ugyanis a másik fél nem járult hozzá a felvétel elkészítéséhez, pert indíthat, és a felvétel készítője az új Ptk. szerint sérelemdíj kifizetésére kötelezhető. A kárrendezés során, illetve egy bírósági vitában is szabad mérlegelés van, és a szakértő vagy a
bíró dönthet úgy, hogy felhasználja vagy visszautasítja ezeket a felvételeket.

Reméljük, hogy meghoztuk kedvét az autós kamera megvásárlásához, mivel Magyarországon nincs érvényben tiltó jogszabály a használatát illetően, ezért Ön is kiválaszthatja a saját maga számára legmegfelelőbb autós kamerát és élvezheti annak előnyeit.

Annak érdekében, hogy ne okozzon gondot az autós kamera kiválasztása, segítségül hívhatja a Rankito.hu weboldalon található hasznos autós kamera tesztet. A teszt segítségével könnyen kiválaszthatja az Ön számára leginkább megfelelő autós kamerát. Az autós kamera tesztben válaszokat kaphat kérdéseire; megtudhatja, milyen kamerát érdemes vásárolni; milyen funkciókkal rendelkezhetnek az autós kamerák; és annak helyes elhelyezéséről is tájékozódhat. Szintén elolvashatja a Rankito.hu weboldalon található gyakorlati tanácsokat és a vásárlók véleményét.

CATEGORIES
TAGS