Oroszország hírei

Maduro Moszkvába költözteti át az állami olajtársaság európai képviseletét

697

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Lisszabonból Moszkvába költözteti át Nicolás Maduro venezuelai elnök a PDVSA állami olajtársaság európai képviseletét – jelentette be Delcy Rodríguez venezuelai államfőhelyettes, miután pénteken az orosz fővárosban fogadta őt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

- Hirdetés -

Rodríguez közölte, hogy Venezuela Oroszországból élelmiszert és gyógyszert fog vásárolni. Mint mondta, Caracasnak 2,5 milliárd dollárja van arra, hogy külföldről élelmiszert és gyógyszert szerezzen be, de az ország tengeri blokád alá vétele akadályozza a szállítást.

Lavrov bejelentette, hogy Oroszország 7,5 tonnányi gyógyszersegélyt küldött a dél-amerikai országba, és lehetségesnek nevezte a folytatást. A tárcavezető szerint Oroszország gabonaszállítmányai révén – ezek nagyságát nem nevezte meg – jelentősen hozzájárult a venezuelai humanitárius helyzet normalizálásához. Lavrov elfogadhatatlannak nevezte a segélyszállítmányok átpolitizálását. Azt hangoztatta, hogy a humanitárius válságot a latin-amerikai országban az ellene egyoldalúan folytatott szankciópolitika és a kintlévőségek befagyasztása okozta.

A külügyminiszter aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok szerinte harcosokat szándékozik felfegyverezni annak érdekében, hogy destabilizálja a helyzetet, és ürügyet teremtsen a törvényes hatalom katonai beavatkozással való megdöntéséhez.

- Hirdetés -

Megismételte azt a vádat, hogy Washington egy általa meg nem nevezett kelet-európai országban – amelyet az orosz sajtó Ukrajnával azonosított – hordozható légvédelmi eszközöket, aknavetőket és kézifegyvereket szándékozik beszerezni, és a katonai eszközöket egy, a posztszovjet térség “egy abszolút szófogadó rezsimjének” légitársaságával Venezuela közelébe készül szállíttatni.

Lavrov, aki ismételten Oroszország támogatásáról biztosította a Maduro-rendszert, azt hangoztatta, hogy a belpolitikai válságukat a venezuelaiaknak külső beavatkozás és nyomás nélkül, maguknak kell megoldaniuk. Méltatta a hivatalban lévő elnök tárgyalási készségét, egyúttal destruktívnak és konfrontatívnak nevezte a magát ugyancsak államfőnek tekintő – a Nyugat és Latin-Amerika jelentős része által annak is tekintett – Juan Guaidó ellenzéki parlamenti elnök magatartását.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte: Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban vállalt kötelezettségei, nem pedig a venezuelai vezetés helyzete miatt nem találkozott Rodríguezzel. MTI

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet