Oroszország hírei

Moszkva önmérsékletre szólította fel Újdelhit és Iszlámábádot

287

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Oroszországot rendkívüli módon aggasztja India és Pakisztán viszonyának kiéleződése, és mindkét felet önmérsékletre szólítja fel – jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában a két ország között kiújult határkonfliktussal kapcsolatban.

- Hirdetés -

Moszkva figyelemmel kíséri az eseményeket – tette hozzá. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán négyszemközti tárgyalást folytatott indiai hivatali partnerével, Szusma Szvarádzzsal a kelet-kínai Csöcsiang tartománybeli Ucszsenben. A két ország diplomáciai vezetője a kínai-orosz-indiai külügyminiszteri találkozón vesz részt, amely egy háromoldalú csúcs előkészítésén dolgozik.

India és Pakisztán kapcsolata az után vált ismét feszültté, hogy február 14-én öngyilkos merénylő végzett Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén az indiai rendőrség 45 tartalékosával. A támadás elkövetőjeként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoportosulás jelentkezett, de Újdelhi szerint a pakisztáni titkosszolgálatnak (ISI) köze volt a merénylethez.

India kedden közölte, hogy légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében. Szerdán három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén. Ezt követően mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be.

- Hirdetés -

Kasmír hovatartozása okán az ismétlődő határvillongások mellet a két ország között háromszor is (1947-ben, 1965-ben és 1999-ben) háborús konfliktus robbant ki.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet