Oroszország hírei

Moszkva szerint Washington fel akarja fegyverezni Maduro ellenzékét

605

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az Egyesült Államok és más NATO-tagországok nagy fegyverszállítmányt szándékoznak vásárolni “egy kelet-európai országtól”, hogy eljuttassák a venezuelai ellenzékhez – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken Moszkvában.

- Hirdetés -

Zaharova, aki nem nevezte meg az értesülés forrását, azt állította, hogy a fegyvereket március elején az egyik szomszédos ország területéről, több tételben juttatnák el Venezuelába, egy nemzetközi szállítmányozási vállalat és az Antonov ukrán állami vállalat repülőgépeinek bevonásával.

Mint mondta, a tervezett szállítmányban nagy kaliberű géppuskák, aknavetők, kézifegyverek, valamint hordozható légvédelmi, illetve tüzérségi eszközök is lennének.

A szóvivő szerint az Egyesült Államok, egy szombatra tervezett humanitáriussegély-átadással takarózva provokációt készít elő, amely ürügyül szolgálhat az erőszakos beavatkozáshoz annak érdekében, hogy “az ország jelenlegi legitim elnökét megfosszák a hatalomtól”. Ehhez szerinte Washington különleges egységeket és haditechnikát csoportosít át Venezuela közelébe.

- Hirdetés -

Zaharova azt hangoztatta, hogy összeütközéshez vezethet “az úgynevezett humanitárius segélykonvoj” szombati áthaladása a venezuelai határon.

“A provokációt Washington készíti elő, és mindez a hadtudomány szabályai szerint történik” – mondta.

A magát ideiglenes elnökké kinyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezető csütörtökön a venezuelai-kolumbiai határhoz indult, ahová az Egyesült Államokból származó humanitárius segély érkezett. A politikus korábban bejelentette, hogy a szállítmány elosztása február 23-án kezdődik meg.

Nicolás Maduro elnök ellenzi az amerikai szállítmány beengedését, és a Kolumbiával szomszédos területeket a biztonsági erők ellenőrzése alá vonta, a venezuelai-brazil határt pedig lezáratta.

Az Interfax hírügynökség a caracasi külügyminisztériumra hivatkozva pénteken azt jelentette, hogy Delcy Rodríguez venezuelai alelnök hamarosan Moszkvába látogathat. A konfliktusban Oroszország Madurót támogatja az Egyesült Államokkal és számos nyugati, valamint latin-amerikai országgal szemben.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet