Oroszország hírei

Klimkin: marslakóknak több esélyük van megfigyelőnek lenni az ukrán elnökválasztáson, mint oroszoknak

335

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Több esélyük van marslakóknak megfigyelőként részt venni az idei ukrajnai elnökválasztásokon, mint oroszoknak – üzente a Twitteren csütörtökön Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter.

- Hirdetés -

A tárcavezető arra reagált, hogy előző nap az orosz külügyminisztérium közölte: Oroszország elküldi jelöltjeit az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választásokkal foglalkozó testületének, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) rövid távú ukrajnai választási megfigyelő missziójába.

Előzőleg már Moszkva elállt attól, hogy az OIDHR-en keresztül két hosszú távú megfigyelőt küldjön, mert Kijev előre jelezte, nem fogja őket akkreditálni.

“Valaki sehogy sem nyugszik le az orosz megfigyelőknek az ukrajnai elnökválasztásokon való részvételét illetően. Marslakóknak több esélyük van megfigyelni a választásokat, persze, ha sikerül csatlakozniuk az EBESZ-hez. Az biztos, hogy ők jobban tartanák magukat a szervezet alapelveihez” – jegyezte meg Klimkin.

- Hirdetés -

Törvénnyel tiltják meg az orosz állampolgároknak a választási megfigyelést

Az ukrán parlament múlt csütörtökön első olvasatban törvénymódosítási javaslatot fogadott el, amely megtiltja, hogy orosz állampolgárok megfigyelőként részt vegyenek Ukrajnában az elnök-, a parlamenti és a helyhatósági választásokon.

Az ukrán sajtónak nyilatkozó EBESZ-es megfigyelők elmondása szerint az OIDHR mérlegelés nélkül minden EBESZ-tagállamnak kézbesített ki meghívót az ukrajnai választási megfigyelői misszióban való részvételre.

Mint korábban Klimkin rámutatott, Ukrajnában két szerv regisztrálhat választási megfigyelőket: a külügyminisztérium és a központi választási bizottság. Utóbbi január 23-án azzal a felhívással fordult a külföldi államokhoz és a nemzetközi szervezetekhez, hogy alaposan válogassák meg, kiket kívánnak megfigyelőnek küldeni Ukrajnába az elnökválasztásokra.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet