Oroszországban 2,6 millióan vettek részt a karácsonyi liturgiákon

Oroszországban 2,6 millióan vettek részt a karácsonyi liturgiákon

Oroszország mintegy 5800 településén több mint 2,6 millióan vettek részt az ortodox karácsony alkalmából megtartott liturgiákon – közölte Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője hétfőn Moszkvában.

Az orosz főváros mintegy félezer templomát vasárnap és hétfőn körülbelül egymillióan keresték fel a TASZSZ hírügynökség szerint.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Twitteren azt írta, hogy a metropolisz tömegközlekedési eszközeit az ünnep éjjelén – a hétfő hajnali 3 órás leállásig – 425 ezer utas vette igénybe.

Ez is érdekelhet:  Videó: Kirill pátriárka felszentelte az orosz hadsereg főtemplomát

A belügyi közlés szerint karácsonyi rendezvények biztonságára 44 300 rendőr, nemzeti gárdista, biztonsági őr és önkéntes felügyelt. Volk bejelentette, hogy rendbontás nem történt.

Vlagyimir Putyin elnök, aki a vasárnap éjjeli liturgián Szentpéterváron vett részt, hétfőn megjelent a belváros karácsonyi rendezvényen, és elsütötte a Péter-Pál erőd egyik lövegét. Oroszország “északi fővárosában” 1865 óta hagyomány ágyúszóval köszönteni a delet.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházat kereste fel a karácsonyi szertartás alkalmából.

CATEGORIES
TAGS