Oroszország hírei

Véget ért a hadiállapot Ukrajnában

1 146

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Megszűnt az egy hónapra elrendelt a hadiállapot Ukrajnában – jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök szerdán a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülésén.

- Hirdetés -

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál beszámolója szerint Porosenko közölte, hogy a hadiállapot beszüntetése az ő elvi döntése, amely az ország biztonsági helyzetének értékelésén alapul. Korábban már többször kijelentette, hogy nem fogják meghosszabbítani a hadiállapotot annak lejárta után, kivéve, ha “Oroszország nagyszabású támadást indítana Ukrajna ellen”.

Porosenko ugyanakkor megállapította, hogy ami az ország fenyegetettségét illeti, “a helyzet jelentősen nem változott”.

Porosenko kijelentette, hogy a közelgő – március végén esedékes – elnökválasztás miatt szükségesnek ítélte a hadiállapot megszüntetését.

- Hirdetés -

“Szeretném hangsúlyozni, hogy az orosz fenyegetés nem múlt el” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ha nem lennének most választások, indítványozná a parlamentnél a hadiállapot meghosszabbítását.

Szerinte az országot egyszerre két veszély is fenyegeti, az egyik a nyílt katonai agresszió, a másik a demokratikus jogokat és az állampolgári szabadságot veszélyezteti, és ez utóbbi miatt döntött a hadiállapot feloldása mellett.

Porosenko kiemelte: meggyőződése, hogy a hadiállapot egyúttal kedvező hatással volt az ország védelmi képességeire, javult a harckészültség a fegyveres erőknél, új, illetve korszerűsített fegyvereket kaptak a különböző alakulatok.

A hadiállapotot – ami az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája – azután vezette be az elnök kezdeményezésére az ukrán parlament az ország tíz megyéjében 30 napra, azaz december 26-ig, hogy november 25-én a Kercsi-szoros közelében az orosz parti őrség tüzet nyitott három határsértő ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a legénységüket pedig letartóztatta és tiltott határátlépés címén eljárást indított ellenük.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet