Kercsi incidens: az ukrán titkosszolgálat emberei is a hadihajókon voltak

Kercsi incidens: az ukrán titkosszolgálat emberei is a hadihajókon voltak

Kijev megerősítette, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) emberei is a fedélzeten voltak azon a három ukrán hadihajón, amit az orosz határőrszolgálat tartóztatott fel vasárnap a Krím félszigetnél, amiért azok megsértették az orosz felségvizeket.

Az ukrán haditengerészet kötelékébe tartozó két hadihajó és egy vontatóhajó az orosz hatóságok felszólítása ellenére nem fordult vissza és veszélyes manőverekbe kezdtek.

Vaszilij Gricak az SZBU vezetője kedden megerősítette, hogy az ukrán kémelhárítás emberei is azokon a hadihajókon tartózkodtak, amelyek illegálisan próbáltak orosz vizekre hajózni a Kercsi-szorosnál.

Az ügynökök rutinszerű elhárítási támogatást nyújtottak az ukrán haditengerészetnek – olvasható az SZBU nyilatkozatában.

Az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábban közölte, hogy az elfogott hadihajókon nem csak az ukrán haditengerészet tisztjei, hanem az SZBU ügynökei is jelen voltak. Az FSZB három ügynököt azonosított, akik elmondták, hogy szándékosan nem reagáltak az orosz határőrség felszólításaira. A hajókon számos lőfegyvert találtak az orosz hatóság emberi.

Ez is érdekelhet:  Megindult a vasúti teherforgalom a Krími-hídon

Az orosz biztonsági szolgálat szerint a Kercsi provokációt az ukrán kormány rendelte meg ezzel is szimpátiát szerezve Nyugaton és elősegítve az ukrán elnök Petro Porosenko esélyeit a választásokon.

Oroszország a határsértő hajókat lefoglalta és a 24 fős legénységet – köztük az SZBU tiszteket- őrizetbe vette és bíróság elé fogják őket állítani.

Kreml: az ukrán hadiállapot miatt eszkalálódhat a konfliktus a Donyec-medencében

hadiállapot bevezetése Ukrajna több régiójában magában hordozza annak kockázatát, hogy eszkalálódni fog a konfliktus a délnyugati válságzónában – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

CATEGORIES
TAGS