Oroszország hírei

12 ukrán tengerész előzetes letartóztatásáról döntött a szimferopoli bíróság

757

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Tizenkét, a Kercsi-szoros közelében elfogott ukrán haditengerész kéthavi előzetes letartóztatásáról döntött kedden a bíróság a 2014-ben Oroszországgal újraegyesült Krím félsziget székvárosában, Szimferopolban.

- Hirdetés -

Az orosz hatóságok vasárnap az ukrán haditengerészet három járművét tartóztatták fel a Fekete-tengeren az államhatár megsértésének címén, illetve amiatt, hogy a hajók nem reagáltak a parti őrség felszólítására és a jelek szerint nem szándékoztak betartani az orosz ellenőrzés alatt álló Kercsi-szoroson való áthaladás szabályait.

Az incidens helyszínén 24 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe. Az incidens során az orosz fél lövéseket adott le, amelyek következtében három ukrán tengerész megsérült, akik kórházi ápolásban részesültek.

A Szimferopol Kijevi kerületében működő bíróság szóvivője elmondta, hogy a vádlottakat csoportosan elkövetett, tiltott, erőszakos vagy erőszakkal fenyegető határátlépés címén hat évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

- Hirdetés -

A matrózokra, altisztekre és egy hadnagyra – az egyik ágyúnaszád parancsnokára vonatkozó – 12 végzés keddi kihirdetését követően a bíróság szerdán az ukrán haditengerészet tisztjeinek, valamint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) két tagjának ügyében dönt majd. Ha a sebesülteket az elkövetkező napokban nem írják ki a kórházból, akkor esetükben a bíróság a TASZSZ orosz hírügynökség szerint kihelyezett tárgyalást fog tartani.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet