Oroszország hírei

Pozsony: az EU oroszellenes szankciói súlyos károkat okoznak a szlovák gazdaságnak

268

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az Európai Unió oroszellenes szankciói súlyos károkat okoznak Szlovákia gazdaságnak – nyilatkozta vasárnap Peter Pellegrini miniszterelnök.

- Hirdetés -

Szlovákia sohasem támogatta a szankciókat, de tiszteletben tartotta az Európai Unió döntését (a szankciók bevezetéséről) – nyilatkozta a kormányfő a pozsonyi TA3 hírtelevíziónak vasárnap.

El kell mondanom, hogy Szlovákiában ténylegesen érezzük a szankciók negatív hatásait. Exportunk és az Oroszországgal folytatott kereskedelmünk több mint  felére csökkent 2013 és 2016 között.

Az EU és Oroszország közötti kapcsolatok nem javulnak, sőt romlanak – tette hozzá Pellegrini. Elmondta, hogy az Európai Uniónak felül kell vizsgálnia az Oroszországgal szemben folytatott szankciós politikájának hatékonyságát.

- Hirdetés -

Az USA, az Európai Unió és nyugati szövetségesei 2014-ben vezetett be büntető intézkedéseket Oroszországgal szemben, az ukrán válságra és a Krím félszigetre hivatkozva. A szankciók Oroszország pénzügyi, energetikai és védelmi szektorai ellen irányult, de érintett néhány kormányzati tisztviselőt és üzletembert is.

Moszkva válaszul embargót hirdetett az ellene szankciókat alkalmazó országok mezőgazdasági termékeire és élelmiszereire. Azóta a felek kiterjesztették a korlátozásokat.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet