Putyin: Szkripal egyszerűen egy hazaáruló, söpredék

Putyin: Szkripal egyszerűen egy hazaáruló, söpredék

Söpredéknek és hazaárulónak nevezte szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőt, akit tavasszal Novicsok katonai idegméreggel próbáltak meggyilkolni a délnyugat-angliai Salisburyben – jelentették orosz hírportálok.

Az orosz férfi lányával, Julija Szkripallal együtt túlélte a mérgezést, jelenleg mindketten ismeretlen helyen tartózkodnak.

A Focus német hírmagazin múlt pénteken közölt értesülései szerint Szkripal 2017-ig négy NATO-tagország hírszerzésének is dolgozott.

“Ami Szkripalékat és az egyebeket illeti, ezt a legújabb kémbotrányt mesterségesen felfújják. Néhány információs forrás azt a gondolatot erőlteti, hogy Szkripal úr majdhogynem jogvédő. Ő egyszerűen kém, hazaáruló. Tudják, van egy ilyen fogalom: hazaáruló” – mondta Putyin az orosz energetikai hét plenáris ülésén.

“Képzelje el: ön hazája egyik állampolgára, és hirtelen feltűnik önöknél egy ember, aki elárulja a saját hazáját. Hogy fog hozzá viszonyulni? Ő egyszerűen egy söpredék, ennyi” – fogalmazott az orosz elnök.

Az orosz államfő szavai szerint minél hamarabb véget ér az információs kampány az orosz katonai hírszerzés (GU) volt tisztje (Szergej Szkripal) körül, annál jobb.

Putyin hangsúlyozta: “A titkosszolgálatok közötti intrika nem tegnap született”. “Mint ismeretes, a kémkedés, csakúgy mint a prostitució, a világ legfontosabb foglalkozásai közé tartozik. Ennek senki sem tudott eddig véget vetni, és nem is tud” – vélekedett.

Az orosz elnök “sületlenségnek” nevezte a brit fél álláspontját a Szkripal-ügy körülményeivel kapcsolatosan. “Azt akarja talán mondani, hogy még egy hajléktalan embert is megmérgeztünk ott?” – reagált a plenáris ülés moderátorának szavaira, aki megjegyezte, hogy a Szkripalék ellen használt idegméreg más áldozatokat is követelt.

Ez is érdekelhet:  Moszkva válaszolni fog a brit szankciókra

Júliusban Amesburyben két brit állampolgár, Charlie Rowley és élettársa, Dawn Sturgess betegedett meg ugyanettől az idegméregtől. Találtak egy parfümös fiolát, amelyen később Novicsok nyomait fedezték fel a hatóságok. Rowley felépült, élettársa azonban a kórházban elhunyt.

“Néha elnézem azt, ami az ügy körül történik, és csodálkozom: érkeztek valamiféle fickók, és hozzáfogtak hajléktalanokat mérgezni önöknél ott Nagy-Britanniában. Miféle sületlenség ez? Netán takarítással foglalkoznak?” – firtatta Putyin.

“Senkinek sem kellett senkit sem megmérgeznie ott. Ez a Szkripal hazaáruló, mint már mondtam, elfogták, megbüntették, leült összesen öt évet a börtönben, majd szabadon engedtük. Ennyi. Külföldre utazott, folytatta az együttműködést, konzultált valamilyen titkosszolgálatokkal, na és?” – fogalmazott az orosz elnök.

Szergej Szkripalt hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, brit állampolgárságot is kapott. A mérgezéses incidensig Salisburyben élt.

Putyin meglepődését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az energetikai fórum moderátora felhozta ezt a témát. “Miről beszélgetünk most önökkel, az olajról, a gázról vagy a kémkedésről?” – fordult a moderátorhoz, majd tréfálkozva azt mondta: “Térjünk át a másik legősibb szakmára, vitassuk meg, hogy mi történik ebben az üzleti szférában”.

CATEGORIES
TAGS