Oroszország hírei

Szijjártó: Magyarországnak eddig 8 milliárd dollár kárt okoztak az oroszellenes szankciók

928

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

A magyar gazdaságnak mintegy 8 milliárd dolláros vesztesége keletkezett az Oroszországba irányuló exportkiesés miatt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Rosszija 24 hírtelevíziónak adott interjúban.

- Hirdetés -

A diplomata elmondta, hogy a tagországoknak [EU] konzultálniuk kell arról, hogy mennyire voltak sikeresek a 2014-ben Moszkvával szemben bevezetett szankciók.

Ez egy jogos felvetés, mivel a szankciók jelentős károkat okoztak a magyar gazdaságnak – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy Magyarország volt Oroszország második legnagyobb kereskedelmi partnere, de mára csak a 12. helyen van. Valójában a magyar vállalatok közel 8 milliárd dollárt vesztettek a kiviteli korlátozások miatt.

- Hirdetés -

Az Európai Unió és nyugati szövetségesei 2014-ben vezetett be büntető intézkedéseket Oroszországgal szemben, az ukrán válságra és a Krím félszigetre hivatkozva. A szankciók Oroszország pénzügyi, energetikai és védelmi szektorai ellen irányult, de érintett néhány kormányzati tisztviselőt és üzletembert is.

Moszkva válaszul embargót hirdetett az ellene szankciókat alkalmazó országok mezőgazdasági termékeire és élelmiszereire. Azóta a felek kiterjesztették a korlátozásokat.

Szeptember elején a magyar külügyminiszter sürgette az Európai Uniót, hogy vegyen részt az oroszellenes szankciókról folyó tárgyalásokon.

Sífelszerelések

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet