Oroszország hírei

Válasz: Oroszország Sz-300-ast küld Szíriába, amit eddig Izrael kérésére nem tett

2 629

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette az első válaszlépést az izraeli légicsapásokkal kapcsolatban, melynek idején lezuhant egy Il-20-as orosz katonai gép, fedélzetén 15 emberrel.

- Hirdetés -

A következő két hétben Oroszország Sz-300-as légvédelmi rakétakomplexumot szállít Szíriába, amelynek leszállítását korábban Izrael kérésére függesztették fel. A modernebb légvédelmi rendszer segítségével a szír légvédelem azonosítani tudja majd az orosz repülőgépeket.

Moszkva még 2013-ban szerette volna modernebb légvédelmi rendszerrel ellátni Damaszkuszt, de izraeli kérésre ennek leszállítás soha nem történt meg.

Jelenleg a szír légvédelem Sz-200-asokat és korábbi modelleket használ.

- Hirdetés -

Videón az orosz gép és az izraeli vadászgépek útvonala:

Oroszország azzal vádolja Izraelt, hogy nem adott időben tájékoztatást közelgő szíriai katonai akciójáról, így az orosz gépnek esélye sem volt elhagyni a területet. Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a védelmi minisztérium tegyen válaszlépéseket.

2013-ban az izraeli fél kérésére függesztettük fel sz Sz-30-asok Szíriába szállítását, amely már készen állt arra, hogy elküldjük használatra a kiképzett szíriai személyzetnek. A helyzet megváltozott és nem a mi hibánkból – mondta a védelmi miniszter.

Az Sz-300 egy viszonylag modern rendszer, amelynek hatótávolsága 250 kilométer. Szíria jelenleg régebbi modelleket használ, amelyek nem tudják megakadályozni az izraeli légicsapásokat.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet