Oroszország hírei

Szijjártó: nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdek is az együttműködés Oroszországgal

245

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Az Oroszországgal való együttműködés nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdeke is Magyarországnak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvában a közmédiának.

- Hirdetés -

Magyarország mindig is abban volt érdekelt, hogy egy pragmatikus, józan észre, kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködést tartson fenn Oroszországgal – mondta Szijjártó Péter azt megelőzően, hogy délután Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalást folytat az orosz fővárosban.

A tárcavezető jelezte, a magyar energiaellátás egy döntő része Oroszországból származik, és “mi nem vagyunk abban a helyzetben, mint mások egy óceánnal odébb és néhány százezer kilométerrel nagyobb területről, hogy azt hirdessük, nem kell beszélni az oroszokkal”.

“Mi Közép-Európában pontosan tudjuk, hogy a párbeszédnek helye van, a párbeszédre szükség van, mert csak így lehet egy kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést kialakítani” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

- Hirdetés -

Előző napi tárgyalásait összegezve kifejtette: körvonalazódik az az együttműködési-fejlesztési megállapodás, amely Magyarország gazdasági érdekeit a legjobban szolgálni tudja, így kézzelfogható közelségbe került egy harmadik repülőjárat megindítása Magyarország és Oroszország – Budapest és Kazany – között.

Moszkva, 2018. szeptember 17.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (szemben j) és Alekszej Miller, a Gazprom ügyvezető igazgatója (b4) megbeszélést folytat az orosz állami gázipari monopólium moszkvai székházában 2018. szeptember 17-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Előrehaladott tárgyalások zajlanak továbbá Magyarország szerepének jelentős növeléséről a moszkvai központú Nemzetközi Beruházási Bankban, amely már most is 70 millió eurónyi magyarországi projektet forgalmaz – közölte Szijjártó Péter.

Beszámolt továbbá a Gazprommal született megállapodásról, amely szerint 2020-ra is megkezdik a tárgyalásokat a magyarországi gázellátásról. A magyar fél a vásárolandó gáz mennyiségét mintegy 4,1 milliárd köbméterre tervezi.

Arról is megegyeztek, hogy a Mol folytathatja kitermelési tevékenységét Oroszországban – tette hozzá.
Elmondta, a nehézipari együttműködés folytatásáról szintén megállapodtak a magyar hajóipar újjáépítése és a magyar helikoptergyártási és -összeszerelési ipar fejlesztése érdekében.

Emellett döntés született arról, hogy a Fővárosi Vízművek lehetőséget kap az orosz piacon magas hozzáadott értékű vízipari munkák elvégzésére – tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter.

Sífelszerelések

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet