Sportminiszter: Oroszország nyári olimpiát rendezne

Sportminiszter: Oroszország nyári olimpiát rendezne

Oroszország aktívan fontolgatja, hogy pályázik a 2032-es vagy 2036-os nyári olimpiai játékok megrendezésére – mondta Pavel Kolobkov sportminiszter.

Míg a következő három helyszínt már korábban kiválasztották – Tokió 2020-ban, Párizs 2024-ben és Los Angeles 2028-ban – addig Oroszország ezeket követően rendezné meg az eseményt – mondta Kolobkov.

A miniszter elmondta, hogy bármilyen potenciális orosz pályázatot több szempontból értékelni kell, amelyet az orosz illetékesek vizsgálnak.

Kolobkov a TASzSz hírügynökségnek Vlagyivosztokban szerdán elmondta, hogy gondolkoznak a pályázaton.

A miniszter hozzátette, hogy a nyári játékok megrendezése csak egy a számos lehetőség közül.

Nem csak olimpiára gondoltunk, hanem ifjúsági olimpiára és nyári universiade-ra is – tette hozzá.

Oroszország nyári olimpiai játékokat egyszer rendezett 1980-ban Moszkvában és szintén egyszer rendezett téli ötkarikás játékokat 2014-ben Szocsiban.

Idén nyáron Oroszország 11 városának 12 stadionjában nagy sikerrel rendezték meg a labdarúgó-világbajnokságot. A sportminiszter elmondta, hogy az ilyen nagy nemzetközi sportesemények elősegítik a regionális fejlődést és hozzájárulnak a nemzetgazdasághoz.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a foci-vébé önkénteseivel folytatott júliusi találkozón elmondta, hogy lehetségesnek tartja Oroszország pályázatát a nyári olimpiára, de konkrét tervek még nincsenek.

Georgij Poltavcsenko Szentpétervár kormányzója idén év elején nyilatkozta, hogy a város pályázhat a 2032-es vagy 2036-os nyári olimpia megrendezésére.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2025-ben dönthet a következő helyszínről.

CATEGORIES
TAGS