Oroszország hírei

Babis: Csehország nem lép fel aktívan az Oroszországról folytatott vitákban

362

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Csehország a jövőben nem fog aktívan bekapcsolódni az Oroszország elleni büntetőintézkedésekről folyó európai vitákba – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtökön Prágában.

- Hirdetés -

Babis szerint ebben állapodtak meg a vezető cseh politikusok, akik Milos Zeman államfő meghívására szerdán a Hradzsinban megvitatták a cseh külpolitika időszerű feladatait. “Ezt a problémát nem tekintjük prioritásnak” – szögezte le a kormányfő.

Az Európai Unió a Krími újraegyesülés után hozott büntetőintézkedéseket Oroszország ellen, amelyeket rendszeresen meghosszabbítanak.

“Megyeztünk, hogy ehhez nem fogunk aktívan hozzászólni, mert erre nincsen ok” – mondta Babis újságíróknak. Az Európai Unió egyes tagállamai sem egységesek ebben a kérdésben – tette hozzá.

- Hirdetés -

A cseh államfő, a kormányfő, a parlamenti alsóház elnöke, a védelmi, a kül- és belügyminiszter a szerdán elfogadott közös nyilatkozat szerint úgy vélik, hogy az oroszellenes szankciók elfogadásának okai azonban továbbra is fennállnak, és felszólították a feleket, hogy tegyenek hatékonyabb lépéseket a minszki megállapodások teljesítése érdekében.

Babis közölte, hogy az oroszellenes szankciók fenntartása Prága számára nem kiemelt feladat.

Közismert, hogy Zeman államfő a múltban több alkalommal is a büntetőintézkedések megszüntetését sürgette. “Zeman nem tagja az Európai Tanácsnak, ott Csehországot a kormányfő képviseli. Ebből kifolyólag az elnök úr azt mond, amit akar” – jegyezte meg a cseh miniszterelnök. MTI

Pulóverek

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet