Meghalt Alekszandr Zaharcsenko a Donyecki Népköztársaság elnöke

Meghalt Alekszandr Zaharcsenko a Donyecki Népköztársaság elnöke

Egy donyecki kávéházi robbanásában életét vesztette Alekszandr Zaharcsenko a Donyecki Népköztársaság (DNR) elnöke – értesültek orosz hírügynökségek.

Moszkva az ukrán kormányt sejti a robbantásos merénylet mögött. A robbanásban több magas rangú tisztviselő is megsérült.

Sajtóértesülések szerint a robbanás súlyosan megsebesítette Zaharcsenkót, aki a kórházba szállítást követően vesztette életét.

Moszkva elítélte a terrortámadást

Oroszország elítélte a 42 éves Alekszandr Zaharcsenko meggyilkolását és rámutatott, hogy ez hátrányos lehet a teljes ukrajnai békefolyamatokra.

A DNR elnökének halála különösen negatív hatással lehet a minszki megállapodások végrehajtására – közölte Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke.

Ez is érdekelhet:  Oroszországban tilos kriptovalutával fizetni

Minden okunk megvan azt hinni, hogy Zahacsenko meggyilkolását Kijev szervezte, amely már többször alkalmazott ilyen módszert, hogy megszabaduljon  ellenfeleitől és nemkívánatos személyektől  – mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Zaharcsenko 2014 novembere óta vezette az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságot, miután kitört az ukrán válság és egy katonai puccsal leváltották a törvényesen megválasztott ukrán elnököt. Ukrajna Donyeck és Luganszk tartományai nyílt konfliktusba keverdett Kijevvel, mert nem fogadták el az illegitim módon hatalomra került kormányt és saját önálló köztársaságot hoztak létre.

CATEGORIES
TAGS