Oroszország hírei

Lavrov: Moszkva keményen és világosan figyelmeztette a Nyugatot

1 669

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Oroszország keményen és világosan figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne játsszon a tűzzel a szíriai Idlíb tartományban – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután csütörtökön Moszkvában fogadta szíriai hivatali partnerért, Valid Moallemet.

- Hirdetés -

“Elfogadhatatlan, hogy a magukat ott elsáncoló terroristák, elsősorban az an-Nuszra Front (a Hajat Tahrír as-Sám elnevezés használatára áttért terrorszervezet), igyekeznek ezt a feszültségcsökkentési övezetet a szíriai hadsereg állásai elleni támadás előkészítésére, sőt a hmejmími orosz katonai bázis elleni, drónokkal végrehajtott támadáskísérletekre felhasználni” – mondta Lavrov a Moallemmel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Közölte, hogy a szíriai kormányerők Idlíbben helyi megbékélési megállapodásokat kötnek az an-Nuszra Fronttól elhatárolódni kész ellenzéki fegyveres alakulatokkal.

Szíria miatt az elmúlt napokban kiéleződtek az ellentétek Oroszország és a Nyugat között. Moszkva azt állítja, hogy terroristák brit segédlettel vegyi támadást készítenek elő Idlíbben, hogy ürügyet szolgáltassanak egy Szíria elleni újabb rakétatámadásra, nyugati fővárosokban viszont arra figyelmeztetnek, hogy a szíriai kormányerők offenzívára készülnek a túlnyomórészt a Damaszkusz ellen harcoló erők által ellenőrzött tartományban.

- Hirdetés -

Moallem leszögezte, hogy Szíria be fogja fejezni Idlíb tartomány felszabadítását, függetlenül attól, hogy Washington és szövetségesei csapást mérnek-e a területére, az an-Nuszra Front megmentése érdekében. Kijelentette, hogy Szíria folytatni fogja katonai együttműködését Iránnal.

Megismételte azt a Damaszkusz és Moszkva által gyakran hangoztatott állítást, miszerint a kormánycsapatok nem rendelkeznek vegyi fegyverekkel, így ilyeneket nem is vetnek be és ez katonai szempontból nem is lenne szükségszerű. Méltatta azt a szerepet, amelyet Oroszország és személyesen Vlagyimir Putyin elnök játszik a Szíria területén “a terrorizmus ellen” vívott küzdelemben.

Lavrov egyebek között azt is hangoztatta. hogy a nemzetközi közösségnek meg kell teremtenie a feltételeit a szíriai menekültek hazatérésének, és kifejezte Oroszország készségét a humanitárius erőfeszítések fokozására.

Elmondta: Moszkva és Washington közel áll a megállapodáshoz arról, hogy az amerikai ellenőrzés alatt álló dél-szíriai Rukban táborból az ENSZ égisze alatt elszállítsák a menekülteket. MTI

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet