Oroszország hírei

Václav Klaus: a mai Oroszország semmiféle veszélyt nem jelent Csehországra

103

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Václav Klaus volt cseh államfő szerint Oroszország nem jelent semmiféle veszélyt Csehország számára és Moszkvának újra részt kellene vennie világ gazdaságilag legfejlettebb országait tömörítő (G7) szervezet munkájában.

- Hirdetés -

“Gyerekes és buta dolog kihagyni ebből (a G7-ből) Oroszországot” – jelentette ki Václav Klaus a Prima kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában.

“Számunkra a Szovjetunió jelentette a veszélyt, a mai Oroszország semmiféle veszélyt nem jelent. Engem (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) valóban semmiképpen nem fenyeget” – fejtette ki a volt cseh államfő.

Véleményét azzal magyarázta, hogy “Moszkva ellentétben Brüsszellel nem küldözget hetente olyan utasításokat, amelyeket be kell dolgoznunk a jogrendszerünkbe, hogy jónak és szófogadónak tartsanak”.

- Hirdetés -

“Az Európai Unió egy kényszerzubbony, amely nem sok jót hoz nekünk” – vélekedett az euroszkepticizmusáról ismert cseh politikus.

Leszögezte: őt nem zavarná, ha a cseh jogrend lehetővé tenné egy népszavazás kiírását az EU-ból való kilépésről.

Klaus megjegyezte, hogy Csehország belépési nyilatkozatát az EU-ba köztársasági elnökként ugyan aláírta, de a belépésről való népszavazáson ellene voksolt.

A konzervatív politikus azt mondta, örül annak hogy Csehország uniós tagságát jelenleg csak a cseh lakosság egyharmada támogatja. “Ez azt bizonyítja, hogy az emberek többsége a nagy propaganda ellenére is képes értelmesen gondolkodni” – hangoztatta a volt politikus.

Václav Klaus, aki a kilencvenes években kormányfő, 2003-2013 között pedig Csehország köztársasági elnöke volt, úgy vélte, hogy a mindenkori cseh kormánynak az EU-val folytatott tárgyalásokon határozottabban és jobban kellene védelmeznie az ország érdekeit. MTI

Sportórák és navi eszközök

- Hirdetés -

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet