Oroszország hírei

Putyin megépítette, amiről II. Miklós cár csak álmodott

154

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Hat hónappal hamarabb elkészül Oroszország leghosszabb hídja, a Krími híd, amelyet a tervek szerint december 18-án kellett volna átadni. Május 5-én adják át a közúti forgalomnak a 19 kilométer hosszú átkelőt, a vasúti szárny várhatóan jövőre készül el. Az átadást követően élőben jelentkezünk a hídról.

- Hirdetés -

Putyin orosz elnök korábban a Krímen tett látogatása során történelmi küldetésnek nevezte a híd megépítését, mert – mint mondta – annak létrehozását már 1910-ben II. Miklós cár idején, és 1930-ban a szovjet korszakban is eltervezték, de az elképzeléseket a két világháború meghiúsította.

A Krím náci megszállói megkezdték egy állandó átkelő megépítését, amit a szovjet hadvezetés szándékosan nem bombáztatott. A háború után ideiglenes hidat vertek itt, amit jégzajlás pusztított el.

Vlagyimir Putyin elnök a Krími hídon 2018 márciusában a Krím félsziget és Oroszország újraegyesülésének évfordulója alkalmából. Kép: Krimszkij Moszt

- Hirdetés -

A hamarosan elkészülő Krími híd a 227 méteres pillértávolsága és 35 méteres magassága miatt nem akadályozza a hajóforgalmat. Párhuzamosan zajlik a híd vasúti szárnyának építése is, amelynek elkészülte után egy dupla sínpárból álló vasútvonal és kétszer kétsávos autóút biztosítja a sokezer jármű közlekedését.

A hidat egy kétszer kétsávos autópálya köti össze Szimferopllal, így integrálja a félszigetet a nemzeti közlekedési áramlatokba, erősíti az oroszországi területek összekapcsolódását és pótlólagos lehetőségeket hoz létre a gazdasági növekedés számára.

Április 28-án szombaton már a híd díszkivilágítását is tesztelték, amely természetesen az orosz trikolórral világít majd éjjel.

Értesülj a legfrissebb hírekről azonnal!

Ez is érdekelhet